Mativo: Suradnja s trgovačkim lancima važna za opstanak

Tvrtka Mativo već se 12 godina bavi proizvodnjom i veleprodajom tekstila za kućanstva. O ponudi, potražnji i situaciji na tržištu tekstila razgovarali smo s Ivanom Dičić, direktoricom Mativa

Proizvodi tvrtke Mativo mogu se naći u većini trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, a na tržištu zasićenom jeftinom i nekvalitetnom uvoznom gotovom robom ističu se kvalitetom i konkurentnom cijenom.

U posljednje vrijeme bilježe sve više upita trgovačkih lanaca za proizvodnju robnih marki, a dosad su na tom području ostvarili suradnju s Lesninom, Konzumom i Robotom.

Koliki je vaš udio i kako se nastojite pozicionirati na tržištu?
Prema mojoj procjeni, udio naše tvrtke na hrvatskom je tržištu 30 posto, a težimo tome da opravdamo povjerenje naših kupaca.

Koje sve proizvode imate u ponudi?
U našoj ponudi su plahte, jastučnice, posteljine, jastuci, popluni, štep deke, stolnjaci, ručnici, dekorativni jastuci, jersey plahte, pvc stolnjaci, hotelski program te dječji program.

Što sami proizvodite, a što uvozite?
U vlastitom proizvodnom pogonu proizvodimo jastučnice, posteljine, plahte, jastuke, poplune, štep deke i dekorativne jastuke, dok ručnike uvozimo iz Turske, a jersey plahte i pvc stolnjake iz Europske unije.

U kojim su sve trgovačkim lancima prisutni vaši proizvodi i koliko je taj oblik suradnje bitan za Mativo?
Naši proizvodi nalaze se u Plodinama, Lesnini, Metrou, Sparu, Billi, Konzumu, Mercatoru, Emmezeti, K.T.C.-u, Nami, Gramatu i Robotu. Suradnja s trgovačkim lancima izrazito je važna za naš opstanak iako predstavlja velik izazov i zahtijeva umijeće komunikacije, trgovine i kompromisa, dok su ostvareni profiti svedeni na minimum. Zahvalni smo svakom trgovačkom lancu na pruženom povjerenju i dobroj volji da naše proizvode preporuče svojim kupcima. Suradnju smo ostvarili i s Neckermannom, mnogim hotelima diljem Hrvatske (Libertas Rixos-Dubrovnik, Hoteli Vodice, Liburnia riviera hoteli) i nekoliko hrvatskih ministarstava. U asortimanu imamo i promotivne artikle, primjerice ručnike i pregače i u tom smislu surađujemo s Beiersdorfom, NK Dinamom i drugima.

Prodaju li se u spomenutim trgovačkim lancima svi Mativo proizvodi ili samo određeni?
Svaki trgovački lanac odabrao je artikle koji su za njega najzanimljiviji, a mi nastojimo ponuditi konkurentnu cijenu, postojanost kvalitete te raznolik izbor dezena i boja koje su važan faktor za krajnje korisnike. Tržište je zasićeno jeftinom i nekvalitetnom uvoznom gotovom robom, čijom kvalitetom kupci nisu zadovoljni. Zato bi bilo korisno kada bi se više kontroliralo “crno” tržište na kojem se prodaju tekstilni proizvodi upitne kvalitete i porijekla, a naravno, sve bez računa.

mativo-konci-largeProizvodite li za trgovačke marke?
U posljednje vrijeme imamo sve više upita trgovačkih lanaca za proizvodnju robnih marki. Uz garanciju kvalitete i osiguran kontinuitet isporuka, vlastita robna marka u segmentu kućanskog tekstila više nije rijetkost. Dosad smo suradnju ostvarili s Lesninom (robna marka La Nina), Konzumom (robna marka K Home), Robotom (robna marka Classe), a u tijeku su pregovori i s još dva trgovačka lanca.

Izvozite li svoje proizvode?
Do sada smo izvozili samo u Sloveniju, ali u budućnosti se svakako planiramo više orijentirati na izvoz.

S obzirom na tešku situaciju u tekstilnoj industriji, kakva su vaša predviđanja?
Situacija u tekstilnoj industriji zaista nije laka, a velik problem predstavlja naplata potraživanja koja je neredovita te ponekad i vrlo riskantna. Plaća našim zaposlenicima još nikada nije kasnila i tvrtka uredno posluje od osnivanja, a nadam se da će tako i ostati. Poslovne banke nisu kooperativne i krediti su skupi, a za najmanju sitnicu potrebno je dobaviti već viđenu papirologiju. Situaciju dodatno otežava globalno poskupljenje pamuka i to što je u proteklih šest mjeseci pamučna tkanina poskupjela i do 50 posto.

Može li se uspješno poslovati i proizvoditi tekstil u Hrvatskoj?

Naravno, a Mativo je pravi primjer!

mativo-okvir-wide

Prethodni članakSplit: Otvoren trgovački centar City Center one
Sljedeći članakOtvoren prvi Interspar u Splitu