Francuski div prehrambene industrije Danone očekuje daljnje poboljšanje prihoda i dobiti u ovoj godini, no upozorava na tvrdokorno promjenjive i neizvjesne gospodarske uvjete na tržištima u nastajanju poput Kine, Rusije i Brazila.

danone-midiVlasnik brenda flaširane vode Evian i brendova jogurta Activia i Actimel očekuje rast temeljnih prihoda u ovoj godini za tri do pet posto. U 2015. godini porasli su za 4,4 posto, na 22,41 milijardu eura, pokazalo je u utorak objavljeno financijsko izvješće. Lani su u Danoneu za 2015. godinu bili prognozirali rast prihoda za četiri do pet posto, navodi se dalje u poslovnom izvješću.

“Gospodarski uvjeti ostat će promjenjivi i općenito neizvjesni, u kontekstu nestabilnih odnosno čak silaznih trendova u potrošnji u Europi, promjenjivih valutnih tečajeva koji potkopavaju tržišta u nastajanju u cjelini, te teškoća na pojedinim tržištima, ponajprije u Rusiji, Kini i Brazilu”, navodi se u priopćenju kompanije.

Slične oprezne prognoze objavili su i njegovi najveći rivali. Iz Unilevera su poručili da se pripremaju za težu i promjenjiviju situaciju na tržištima u 2016. godini, dok iz švicarskog diva prehrambene industrije Nestle ističu kako je sve teže podizati cijene u otežanom gospodarskom okruženju.

Emmanuel Faber, koji je preuzeo mjesto izvršnog direktora Danonea u listopadu 2014. godine, obećao je da će kompaniju do 2020. godine vratiti na put snažnog profitabilnog i održivog rasta. To namjeravaju postići kroz analizu poslovanja u Kini i radikalni preustroj tamošnjeg segmenta poslovanja s mliječnim proizvodima u kojem smanjuju troškove i uvode nove proizvoda kako bi kompenzirali slabu potrošnju u Europi. (SEEbiz.eu/Hina)