Povećan interes medija za Spar proizašao je iz vijesti kako je Spar Hrvatska u paketu preuzeo 20 trgovina od trgovačkog lanca Diona

Poslovni rezultati i poslovanje trgovačkih lanaca općenito, ponovno su bili najzastupljeniji u medijima. Osim o poslovnim rezultatima velik se dio medijskog prostora odnosio na hvalevrijednu akciju trgovačkih lanaca u pomoći pri prikupljanju i donacijama za stradale u poplavama koje su zahvatile Hrvatsku i BiH.

SPAR UMJESTO LIDLA
Konzum i Mercator su i u svibnju zadržali svoje pozicije, no do trećeg mjesta se probio Spar. Mjesto mu je prepustio Lidl koji je od početka godine držao treću poziciju. Istu je u svibnju zamijenio četvrtim mjestom.

Kaufland je zauzeo peto mjesto, što je najbolja pozicija za ovaj trgovački lanac od siječnja ove godine kada je također bio peti. Billa je zadržala prošlomjesečnu poziciju.

O Konzumu, Mercatoru i Sparu, vodećim trgovačkim lancima u svibnju, najviše se pisalo vezano za poslovanje. Općenito su poslovni rezultati i poslovanje obilježili cijeli mjesec. Izašlo je i Liderovo posebno izdanje 1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2013. godini.

Osim o poslovnim rezultatima Konzuma, pisalo se o programu MultiPlusCard koji je nominiran u finale prestižnog izbora za najbolje programe nagrađivanja vjernosti “Loyalty Awards 2014″ te o usluzi Konzumove internetske prodavaonice ”PoKupi” koja je sada osim u Zagrebu, Osijeku i Splitu dostupna kupcima na području Vukovara, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Samobora i Karlovca.

Vezano za proces kupoprodaje Mercatora, objavljeno je kako se Agrokor na području RH obvezao dezinvestirati ukupno 96 prodavaonica, 50 trgovina Konzuma i 46 s liste Mercator Hrvatska. Rok za dezinvestiranje  je šest mjeseci od dana preuzimanja kontole nad Mrercatorom, a kupac ne smije biti osoba povezana s bilo kojom od tvrtki ili članovima njihovih uprava.

Povećan interes medija za Spar proizašao je iz vijesti kako je Spar Hrvatska u paketu preuzeo 20 trgovina od trgovačkog lanca Diona, no to još treba odobriti AZTN pa još nisu otkrivene pojedinosti. Objavljeno je da će, uz prodajne objekte, Spar preuzeti i sve zaposlenike.

Za Lidl, osim mnogobrojnih humanitarnih akcija koje provodi, valja spomenuti da je potpisnik inicijative EU komisije za poštenu poslovnu praksu.

HUMANITARNE AKCIJE
Ukupno gledajući, najveći se broj objava odnosio na poslovanje, 47,03%. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva. Uslijed nemilog događaja, poplava u Hrvatskoj i BiH, trgovački su se lanci uključili u humanitarne akcije kako bi pomogli stradalima zahvaćenih područja.

U svibnju su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, tiskani mediji objavljivali nešto više od internetskih portala. Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata, portal jatrgovac.hr te tjednik Lider.

O svim je temama više objavljivano u tiskanim medijima, osim kad se radi o Poslovanju. O poslovnim rezultatima i poslovanju se tijekom svibnja i najviše pisalo, ukupno 47% od ukupnog broja zabilježenih objava. Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike Asortiman i cijene proizvoda, 82,3% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić