Mercator-H godišnje otkupljuje 15.000 tona domaćeg voća i povrća i surađuje s 36 proizvođača iz svih regija Hrvatske od kojih je pet poljoprivrednih zadruga te najavljuje akciju podupiranja domaćih proizvođača voća i povrća ususret ulaska Hrvatske u EU i plasman sezonskog domaćeg voća u roku od 24 sata od branja, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu.

Ususret ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s ciljem pružanja potpore domaćim poljoprivrednicima i proizvođačima te u okviru zadnje faze kampanje Okusi domaće, Mercator-H je predstavio Sajam malih poljoprivrednika i proizvođača voća i povrća.

Predstavljanje sajma ujedno je i uvod u dugoročnu akciju posebnog isticanja ponude domaćeg uzgoja s ciljem potpore proizvođačima voća i povrća povodom ulaska Hrvatske u EU.

Kako je rečeno, Mercator-H će nakon ulaska u EU zadržati udjel od gotovo 70% proizvoda domaćih dobavljača. Godišnje otkupljuje 15.000 tona domaćeg voća i povrća te surađuje s ukupno 36 proizvođača svih regija Hrvatske, od čega je pet poljoprivrednih zadruga i jedno poljoprivredno dobro, dok svaka od zadruga ima dvadesetak malih kooperanata.

U cilju podrške plasmana domaćih poljoprivrednika, uvedena je i lokalna ponuda manjih proizvođača te se Mercator opredijelio da će sezonske proizvode nastojati plasirati na police trgovina u roku od 24 sata od branja.

Igor Maroša, član Uprave Mercator Grupe odgovoran za tržišta Slovenije i Hrvatske, naglasio je kako Mercator nastupa na svakom tržištu kao lokalni trgovac koji omogućuje ugodnu i povoljnu kupovinu i zagovara kvalitetu ponude i usluge.

Pritom je, kako je rekao, važno prilagoditi se lokalnim potrebama i potrebama potrošača te sudjelovati u mreži lokalnih i globalnih dobavljača i zato Mercator ima u Sloveniji gotovo 70% slovenskih proizvoda, a Mercator-H većinu hrvatskih proizvoda jer su takva očekivanja kupaca.

“Procjenjujemo da će se ulaskom Hrvatske u EU pojačati konkurencija na tržištu te da će strani trgovački lanci na hrvatskom tržištu u većoj mjeri nuditi proizvode iz globalnih izvora. U Mercatoru ćemo i dalje našu ponudu prilagođavati lokalnim potrebama potrošača. Pritom želimo doprinijeti očuvanju lokalne poljoprivrede, očuvanje nacionalnih gospodarskih vrijednosti, održavanju samodostatnosti malih poljoprivrednika i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš zbog blizine isporuke i postizanje održivosti lokalne opskrbe”, izjavio je Maroša.

Predsjednik Uprave Mercator-H Samo Gorjup kazao je kako posebnim isticanjem ponude domaćih proizvođača kupcima žele transparentno pokazati tko su partneri i porijeklo ponude domaćeg voća i povrća u Mercatoru.

“Stoga ćemo u šest gradova Hrvatske predstaviti regionalne lokalne proizvođače s kojima surađujemo, a dodatnim označavanjem istaknuti njihovu ponudu i nastojati informirati kupce o prednostima sezonske domaće ponude. Garancija kvalitete dokazuje se jasno deklariranim porijeklom i smatramo da je podrška domaćoj proizvodnji jedan od najvažnijih alata odgovornog poslovanja gospodarskog subjekta. Osim toga, u dogovoru s našim partnerima i kao trgovački lanac odgovoran prema svojim kupcima želimo osigurati da domaće sezonsko voće i povrće bude na raspolaganju u roku od 24 sata od branja”, rekao je Gorjup.

Putem zadruga veliki dio kooperanata plasira i do 80 posto svojih uroda na police Mercatora i Getroa te se na taj način za male poljoprivrednike osigurava kontinuitet plasmana kao i sigurnije planiranje kapaciteta.

Mercatorovi partneri koji će se predstaviti na Sajmu malih poljoprivrednika i proizvođača voća i povrća su: poljoprivredna proizvodnja Bilušine iz Trogira koja plasira i do 100 posto pojedinih uzgoja u trgovine Mercatora i Getroa, OPG Dražen Bakonji s 30% plasmana ukupnih kapaciteta, Agroližnjan zadruga s 50 posto plasmana od ukupnih kapaciteta, potom poljoprivredna zadruga Varaždinsko povrće, Agrosan, Zarja grupa, Jagodar – HB, Voćarski centar Ivković, Zarja grupa, Vrtlarstvo Grincajg, Brana, Vrana, Šulog d.o.o. i Fragaria.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, proizvodnjom i preradom hrane u Hrvatskoj se bavi oko 2800 poduzeća. Poljoprivreda, ribarstvo i prateća industrija zapošljavaju 6,3% od ukupnog broja zaposlenih u pravnim osobama, a u ukupnom BDP sudjeluju s 10,2%, od toga samo poljoprivreda i ribarstvo sa 6,5%.

Hrvatska gospodarska komora nastavlja i nakon ulaska Hrvatske u EU aktivnosti stvaranja povoljnih uvjeta za domaće proizvođače izvoznike koje se prvenstveno odnose na realizaciju domaćeg izvoza po povlaštenom režimu i otklanjanje administrativnih prepreka pri uvozu proizvoda hrvatskog podrijetla u pojedine zemlje.

Božica Marković, direktorica sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, istaknula je kako je proizvodnja hrane strateški interes svake države i stoga je bitno domaćim proizvođačima pokazati da će nakon ulaska u Europsku uniju i trgovački lanci nastaviti poticati hrvatsku proizvodnju i otkupljivati njihove proizvode.

“HGK je pokrenuo pet projekata kroz koje podupire hrvatske proizvođače te smatramo da je svaki napor u smjeru prepoznavanja hrvatskih proizvoda na regionalnom i međunarodnom tržištu hvalevrijedna i nužno potrebna inicijativa”, naglasila je Marković.