Merkur pripremio plan financijskog restrukturiranja

Nadzorni odbor će konačnu verziju plana pregledati netom prije predaje kranjskom okružnom sudu, za što rok istječe u utorak

Uprava Merkura je nakon dugih pregovora s vjerovnicama pripremila plan financijskog restrukturiranja. Plan će biti detaljno usklađen zbog različitih interesa, a nakon toga će biti predstavljen na konferenciji za novinare koja je sazvana za četvrtak.

S radnim prijedlogom plana financijskog restrukturiranja, koji predstavlja temelj za budućnost Merkura, upoznao se Nadzorni odbor, čiji su članovi sudjelovali i u njegovoj pripremi. Nadzorni odbor će konačnu verziju plana pregledati netom prije predaje kranjskom okružnom sudu,  za što rok istječe u utorak.

Predloženi plan financijskog restrukturiranja je kompromisno rješenje u kojem neće biti pobjednika, tumače u Merkuru. Nešto će izgubiti banke i dobavljači, kojima Merkur duguje oko 750 milijuna eura, a nešto vjerovnici i vlasnici Merfina. Zbog toga plan nije u potpunosti usklađen, no očekuje se da će dobiti potrebnu 60-postotnu potporu koja je potrebna za prisilno poravnanje obveza.

Merkur slovi za najveći slovenski trgovački lanac tehničkom robom, a u problemima se našao zbog krize i zbog pokušaja vlasničkog preuzimanje od strane dvojih menadžera. Nakon promjene čelništva kompanije i pripreme sanacijskog programa sredinom rujna morao je objaviti insolventnost, nakon čega je krajem  mjeseca uslijedio prijedlog za prisilnu naplatu. (Bankamagazin)