Jučer u podne istekla je javna ponuda dionica Agrokora za kupnju preostalih 1,77 milijuna ili 46,88 posto dionica Mercatora, čime je zaključen još jedan korak u pripajanju slovenskog trgovačkog lanca.

Iako do kraja dana nije bilo poznato koliko je točno dioničara prihvatilo ponudu Agrokora, koji je u lipnju stekao većinski udjel od 53,12 posto Mercatora, Jutarnji list doznaje da hrvatski mirovinski fondovi nisu prodavali svoje udjele.

To već znači znatnu uštedu za Agrokor na cijeni preuzimanja s obzirom na to da tri obvezna mirovinska fonda, prema dostupnim podacima od kraja prošle godine, zajedno drže udjel od oko 15 posto.

“Za mirovinske fondove trenutačno nema nikakve logike sada prodavati dionice jer bi svi bili na gubitku”, kažu u jednom od društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Naime, hrvatski mirovinci su dionice Mercatora kupovali po cijeni koja je bila gotovo dvostruko veća od 86 eura koliko je Agrokor sada ponudio. Mirovinci se neće aktivno uključivati u razvoj budućeg Adria Retaila, grupacije koja će objediniti Konzum i Agrokor.

“Nije naš posao da sudjelujemo na taj način u razvoju kompanije, nego da se brinemo o najboljem povratu na uloženi kapital”, kaže sugovornik Jutarnjeg.

Dakle, s obzirom na to da je Mercator kupio stabilan strateški partner koji ima plan razvoja, puno im je isplativije čekati da ponovno poraste cijena dionice slovenske kompanije kojom će se, prema kupoprodajnom ugovoru, još najmanje pet godina trgovati na Ljubljanskoj burzi. (Jutarnji.hr)