Slovenska bi se vlada po nekim informacijama u četvrtak trebala izjasniti o mogućim posljedicama prodaje Mercatora koncernu Agrokor, a vodeći slovenski mediji tvrde da je za Sloveniju najvažnije da se u Mercatoru očuvaju radna mjesta i da najveći slovenski trgovački lanac ostane siguran prodajni kanal za dosadašnje dobavljače.

Iako je zapravo nevažno tko je vlasnik, nije nevažno kakvu će politiku on voditi kad je riječ o interesima zaposlenih i dobavljača. Utjecaj Mercatora na slovensko gospodarstvo je velik, pa bi moglo doći do domino efekta koji bi pogodio Mercatorove dobavljače ako bi novi vlasnik troškove planiranog preuzimanja Mercatora pokušao prebaciti na Mercatorova pleća”, piše u komentaru u četvrtak ljubljansko “Delo”.

List piše da je neuvjerljivo što sadašnja vlada analiziranje potencijalnih rizika prebacuje na banke vjerovnice i Slovenski državni holding (SDH).

“Ako država ne želi da dođe do prodaje Mercatora, to bi trebala jasno reći, a ne prebacivati odgovornost na druge. A ako država ne želi preuzeti odgovornost, onda je od nje vrlo neodgovorno da pet minuta prije 12 prijeti onima koji su provodili njenu politiku”, smatra vodeći slovenski list, podsjećajući da su dvije najveće državne banke kupoprodajnim ugovorom s Agrokorom pristale prodati svoje udjele u Mercatoru.

“Najvažnije je pitanje hoće li slovenski dobavljači i s novim vlasnikom imati prodajne kanale i hoće li zaposleni imati radna mjesta. Jer, ako to ne bude tako, onda će posljedice prodaje u svojim bilancama dugoročno osjećati i domaće banke”, tvrdi “Delo”. (SEEbiz.eu / Hina)