Žitarice za doručak – Usmjerena komunikacija benefita

Kakvi bi to katalozi i letci trgovaca bili bez sve popularnije kategorije žitarica za doručak? Osviještena prehrana, sve veći naglasak na zdravlje i osobnu dobrobit te brzina pripreme glavni su argumenti koji ističu ove kategorije proizvoda i potiču trgovce i proizvođače na usmjerenu komunikaciju ovih benefita.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Žitarice za doručak” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika pripadajućih kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period kolovoz 2022. – srpanj 2023. vs. kolovoz 2021. – srpanj 2022.

Prema broju promocija u okviru skupine kategorija žitarica za doručak vodeća pojedinačna kategorija su žitarice koje su u oba godišnja perioda zauzimale 53% udjela. Preostalih nešto manje od polovice udjela među sobom su podijelile kategorije mueslija s 19% u oba perioda, zobene kaše koje imaju 18% (+2%) i žitne pločice s 11% (-1%). Prema bruto oglasnoj vrijednosti, žitarice su također vodeće s 51% udjela (+2%). Zobene kaše su na drugom mjestu zabilježile 5% rasta te sada imaju 23% udjela u GAV-u, a vrlo su blizu i muesli s 20% udjela, uz minus od 2% na razini godine. Na kraju su žitne pločice koje su svoj udio u GAV-u prepolovile s lanjskih 12% na aktualnih 6%.

VODEĆI BRENDOVI
Pogledat ćemo sada vodeće brendove u svakoj od navedenih kategorija te ćemo posebno izdvojiti one koji su ostvarili dvoznamenkaste udjele.

Tako je u kategoriji žitarica na vrhu poretka brendova prema broju ostvarenih promocija Lino s 23% udjela (+4%), dok je Lino Čokolino drugi s 15% (-3%). Na trećem mjestu s 11% udjela u oba godišnja perioda je Nestlé Nesquik. Prema drugom parametru, Lino je također na vrhu s 19% (+3%), Lino Čokolino ima suprotan trend s minusom od 4% i sadašnjim udjelom od 15%, a Nestlé Nesquik je napravio mali korak naprijed (+1%) te je došao do 10% udjela u GAV-u kategorije.

U kategoriji žitnih pločica prema broju promocija vodeći je brend Corny koji je porastao s prošlogodišnjih 26% na sadašnjih 38% udjela. Najveći mu je konkurent privatna robna marka koja je također ostvarila značajan rast od 9%, na ukupno 33% udjela. Brend Corny na vrhu je i prema bruto oglasnoj vrijednosti žitnih pločica te je u MAT periodu porastao s 8% na 16%, a i sljedeća dva brenda ostvarila su veliki rast: Ma Baker je rastao s 3% na 14%, a BiteMe Nutrition je došao do 10%, dok u ranijem godišnjem periodu nije bio prisutan. Za razliku od toga, najveći je pad zabilježio brend Nutty by Maja s 26% na 7%. Privatna robna marka ima vrlo značajnu ulogu s 38% udjela, što je ipak 4% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

U kategoriji mueslija brend Naturel je vodeći s 24% udjela prema broju promocija, što je 3% manje nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je drugi Vitalis s 13% uz također negativan trend od 4%. Prema GAV-u Naturel predvodi poredak mueslija s 25% te je svoju poziciju dodatno učvrstio s 4% rasta. Niti jedan drugi brend u ovoj kategoriji nije stigao do dvoznamenkastog udjela prema GAV-u.

Kod zobenih kaša na vrhu je poretka Dobra kaša s 20% udjela prema broju promocija uz minus od 6%, dok su po 13% ostvarili brendovi Bruggen (+3%) i Boom Box (+4%), a 10% zauzeo je Wurzener (-1%). Privatna robna marka ostvarila je 21% udjela uz minimalan rast od 1%. Prema ostvarenoj bruto oglasnoj vrijednosti također je vodeća Dobra kaša s 32%, uz rast od 1%, a slijedi Boom Box s 12% uz 2% rasta. Privatna robna marka u GAV-u je smanjila svoj udio za 4% te sada zauzima 21%.

Ako pogledamo zastupljenost pakiranja prema veličini vidimo da je najviše oglašavano pakiranje od 250 g s udjelom od 25%, što je smanjenje od 5% u usporedbi s ranijim godišnjim periodom. Potom dolaze pakiranja od 400 g s 18% (-5%), od 500 g sa 17% (+4%) te od 375 g s 10% u oba godišnja razdoblja.

Prethodni članakŽitarice za doručak – Urbani životni stil korisnika žitarica
Sljedeći članakTalijanski poljoprivrednici okreću se uzgoju manga