mk_group_260912Kompanija MK Group kupila je za 45,5 milijuna eura Poljoprivredni kombinat (PIK) Bečej, licitirajući bolje od Industrije mesa Matijević, objavljeno je iz MK Group.

MK Group i Industrija mesa Matijević bili su jedini sudionici licitacije, čija je početna cijena iznosila 42,7 milijuna eura. Oni su u roku dostavili bankarske garancije u iznosu od 17,1 milijuna eura.

“Na tržištu Srbije smo već prepoznati kao lider iz oblasti poljoprivrede, pa je kupovina Poljoprivrednog kombinata (PIK) Bečej u potpunosti u skladu s našim strateškim ciljem”, izjavio je povodom kupovine direktor MK Group Jovan Purar.

Prema njegovim riječima, još je rano govoriti o planovima, ali je cilj da se napravi moderna kompanija po europskim standardima.

“U narednom periodu plan nam je primiti određeni broj radnika i njihov broj će se sigurno povećavati u budućnosti”, rekao je Purar.

Poslovni sistem MK Group jedan je od najvećih proizvođača poljoprivrednih kultura poput šećerne repe, pšenice i kukuruza u Srbiji.

PIK Bečej je nekada bio uzorni kombinat, jedan od najvećih i najuspješnijih u kompleksu agrara na prostorima bivše Jugoslavije. Poslije neuspjele privatizacije i tranzicije, našao se u situaciji da kleca pred vjerovnicima, privrednim sudovima i da potpuno ovisi od potencijalnih kupaca.

PIK Bečej se bavi proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Osnovne djelatnosti poduzeća su ratarstvo, svinjogojstvo, govedarstvo, prerada voća i povrća i ribnjak. Poduzeće koristi oko 9.000 hektara obradivog zemljišta, od čega su dvije trećine u vlasništvu države.

PIK Bečej ima 56 hektara raznovrsnih voćnjaka, 3.395 grla junadi, 29.748 grla svinja, 371 grla ovaca i 74 grla konja. PIK uglavnom izvozi konzervirano povrće u Ukrajinu. Bjelorusiju, Tursku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. (tanjug.rs)