U Monacu je održan 17. po redu globalni program EY Poduzetnik godine

Veliko finale ovogodišnjeg programa održalo se u subotu, kada je u konkurenciji 59 poduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog svijeta, poduzetnikom godine proglašen Kanađanin Murad Al-Katib. Među 59 kandidata Hrvatsku je predstavljao Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito.

Slavonski je poduzetnik mjesto među svjetskom elitom izborio pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je održana u ožujku.

Ovogodišnji EY Svjetski poduzetnik godine, Murad Al-Katib započeo je s razvojem tvrtke AGT Food and Ingredients 2003. godine koja je do danas prerasla u najveći vertikalno integrirani lanac opskrbe leće, slanutka i graška. Njegova kompanija danas bilježi prihode od 1,49 milijardi dolara, a zapošljava više od 2.000 ljudi na pet kontinenata.

AGT Food and Ingredients u zadnjih je pet godina u prosjeku svake godine zabilježila povećanje prihoda za više od 100 milijuna dolara. Danas 23 posto svjetske trgovine leće pripada upravo ovoj kanadskoj tvrtki, a sa svojim proizvodima Murad Al-Katib prisutan je u više od 120 zemalja širom svijeta.

“Jako sam dirnut i počašćen što sam nagrađen ovim prestižnim priznanjem. AGT se zalaže za izgradnju uspješnog i održivog poslovanja. Uzimanjem rizika i preispitivanjem pristupa našoj industriji, odgovorno smo razvili posao i transformirali kanadsku poljoprivrednu industriju. Zahvaljujem EY-u zbog priznanja u ime svih mojih kolega koji iz dana u dan potvrđuju predanost našim vrijednostima i svrsi”, istaknuo je Murad Al-Katib prilikom obraćanja pred više od 1.000 uzvanika, koji su imali čast prisustvovati svjetskoj završnici ovog globalnog programa namijenjenog razvoju svjetskog poduzetništva.

Novi je EY Svjetski poduzetnik godine napomenuo kako vjeruje u svijet u kojem će svakoj osobi biti osiguran pristup sigurnom, lako dostupnom i održivom proteinu.

Upravo kroz poslovanje i razvoj svoje tvrtke, Murad Al-Katib ostvaruje i predvodi svoju viziju osiguravajući snažan rast proizvodnje proteinskog povrća te prateće industrije.

Među poduzetnicima koji su osigurali mjesto u konkurenciji za najboljeg na svijetu, treću godinu za redom našao i hrvatski predstavnik. Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito.

Marko Pipunić

“Sudjelovanjem na EY izboru za svjetskog poduzetnika godine iskazana mi je posebna čast i priznanje te potvrda da smo pokretanjem naših projekata krenuli u dobrom smjeru, a to je između ostalog poboljšanje kvalitete života u našem gradu, regiji i državi. Meni je osobito drago i čast mi je da smo pokazali da možemo konkurirati najvećim svjetskim poduzetnicima, a posebno je tu važno da je proizvodnja hrane prepoznata kao biznis budućnosti. Naime, na ovom natjecanju odnosno predstavljanju bilo je poduzetnika koji se bave različitim djelatnostima, od proizvodnje madraca kojim se predstavio jedan japanski poduzetnik, do Francuza i Poljaka, koji se bave online flash prodajom tj. online prodajom cipela, te informatičara, proizvođača lijekova i drugih… No, ono što je bitno jest da svi ti poduzetnici proizvode u svojoj zemlji, a svoje proizvode prodaju diljem svijeta, što je u konačnici i nama cilj”, istaknuo je Marko Pipunić u osvrtu na ovaj jedinstveni globalni program zahvaljujući kojemu je proteklih dana imao priliku upoznati broje poduzetnike te razmijeniti kontakte i iskustva s kolegama iz svih krajeva svijeta.

U istome programu prije dvije godine sudjelovali su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz zagrebačke tvrtke Nanobit, a prošle je godine Hrvatsku na svjetskom izboru predstavljao Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Ovogodišnju hrvatsku delegaciju, uz predstavnike tvrtke EY, predvodili su EY Poduzetnik godine Marko Pipunić, ali i tri člana žirija domaćeg izdanja – Emil Tedeschi, ujedno i predsjednik žirija te poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević.

“Hrvatska ekspedicija na svjetskoj završnici našeg globalnog programa svake je godine sve veća, a iako smo kao zemlja na svjetskoj dodjeli prisutni tek treću godinu za redom već smo ostavili snažan trag. Svjedoci smo kako se poduzetnici koje naš žiri izabere za hrvatske EY Poduzetnike godine zaista mogu nositi s najboljima na svijetu te imaju mnogo toga za ponuditi. Ovaj je program jedinstven u svijetu, a svjetska završnica nudi brojne prilike za upoznavanje i povezivanje među najboljim svjetskim poduzetnicima. Siguran sam kako će i hrvatskom predstavniku, g. Pipuniću ova prilika otvoriti brojna vrata na svjetskoj pozornici te doprinijeti daljnjem razvoju njegove tvrtke, a posljedično i hrvatskog poduzetništva”, istaknuo je Berislav Horvat, Country Managing Partner EY-a u Hrvatskoj.

Hrvatski program već je najavljen i za sljedeću godinu, a EY Hrvatska, kao organizator domaćeg izdanja ovog globalnog programa, poziva sve zainteresirane da se uključe te putem web stranice predlože uspješne domaće poduzetnike kao potencijalne kandidate idućeg, četvrtog po redu izbora EY Poduzetnika godine u Hrvatskoj.