Nakon višemjesečnog špekuliranja Amazon konačno lansira na tržište svoj prvi pametni telefon. Telefon, jednostavno nazvan Fire, karakteriziraju dvije nove tehnologije – Dynamic Perspective te Firefly.

Dynamic Perspective koristi novi sistem senzora koji prepoznaje gdje se korisnikova glava nalazi u odnosu na uređaj kako bi što bolje prilagodio način prikaza sadržaja na zaslonu, odnosno reagirao na način držanja, pogled i pokret s uređajem za koji iz tvrtke tvrde da će omogućiti iskustvo koje nije moguće ni na jednom drugom sličnom uređaju.

Ključna značajka je mogućnost upravljanja uređajem jednom rukom, odnosno pokretom, putem automatskog skrolanja, nagiba, okreta i pregleda za brži pristup pojedinim opcijama kako bi se ostvarilo što bolje korisničko iskustvo za veliki broj aplikacija, igri, a uređaj ima i poboljšanu alatnu traku za bolji uvid podataka u realnom vremenu. Uz to, ova tehnologija omogućava i širok spektar rada s početnog zaslona.

Funkcija Firefly kombinira Amazonov opsežan katalog fizičkog i digitalnog sadržaja s više slika i teksta koja uz pomoć ugrađenog mikrofona može prepoznati dostupan internetski sadržaj, e-mail adrese, brojeve telefona, QR i bar kodove i više od 100 milijuna artikala uključujući filmove, televizijske serije, pjesme i proizvode.

Inače, ova funkcija raspoznaje 245 tisuća filmova i televizijskih serija, 25 milijuna pjesama i 70 milijuna ostalih proizvoda poput knjiga, DVD-a, DC-a, video igara, proizvoda za kućanstvo i slično.

Korisnici mogu pristupiti detaljima proizvoda, dodati predmete u svoju listu želja ili ih naručiti putem Amazona. Tijekom godine, Firefly će uključivati i prepoznavanje umjetnina, prijevode stranih jezika te vinske etikete uz pomoć Vivinoa, aplikacije specijalizirane za prepoznavanje vina.

Dodatne ekskluzivne značajke uključuju Mayday (Amazonov gumb za korisničku službu dostupan od 0 do 24 sata dnevno) i ASAP (Advanced Streaming And Prediction) koji predviđa serije i filmove koje korisnik želi gledati.

X-Ray pak omogućava više informacija o knjigama, glazbi, filmovima i serijama, a Second Screen omogućuje prebacivanje sadržaja s telefona na televiziju, PS4 ili bili koji drugi Miracast-enabled uređaj te neograničeno i besplatno Cloud spremanje fotografija koje će automatski i bežično biti poduprto te dostupno diljem Amazon uređaja i Cloud Drive aplikacije.

Fire phone će službeno biti lansiran na američko tržište 25. srpnja, ekskluzivno u ponudi AT&T operatera. Uz dvogodišnji ugovor, 32 GB model će se prodavati za 199 dolara, za koji iz Amazona kažu kako za istu cijenu kako i drugi pametni telefoni pruža dodatnih 16 GB memorije.

Cijena modela od 64 GB iznosi 299 američkih dolara. Uz to, kupnjom ovog uređaja Amazon će svojim korisnicima omogućiti i 12-mjesečno korištenje Amazone Primea, servisa za glazbu, a postojeći korisnici ovog servisa će dobiti dodatnih 12 mjeseci za besplatno korištenje. Prema pisanjima britanskih medija, Amazon pregovara s Vodafoneom i O2 oko lansiranja uređaja na to tržište.

Lansiranje ovog pametnog telefona slijedi ovogodišnji debi set-top boxa – Amazon Fire TV putem kojeg se Amazon širi u digitalne knjige i video/glazbeni sadržaj kroz Kindle Fire.

Slijedom toga, Fire phone je usmjeren na daljnje ugrađivanje Amazonovih brendova u svakodnevni život i potrošnju kupaca. Firefly funkcija će osigurati da kupci budu uvijek spremni na kupovinu, djelujući kao gateway za milijun i više Amazonovih proizvoda, a članstvom u Amazone Primeu tvrtka će osigurati i dodatnu kupnju i potencijalne lojalne kupce za svoj servisu u budućnosti.