Hrvatski robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine dosegnuo je 23,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Istodobno, uvoz je porastao za 3,7 posto te je iznosio 40,14 milijardi kuna.

Tako je pokrivenost uvoza izvozom u prva četiri mjeseca dosegnula 57,6 posto, što je nešto više nego u prva četiri mjeseca 2013. godine, kada je bila 54,7 posto.

Deficit u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u prva četiri ovogodišnja mjeseca u apsolutnom izrazu dosegnuo je 17,03 milijardi kuna, odnosno bio je 2,8 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nakon što su jučer objavljeni konačni podaci o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine, današnje izvješće DZS-a pokazuje da se trend rasta hrvatskog robnog izvoza i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita stabilno nastavlja i u travnju.

U tome razdoblju izvoz Hrvatske u zemlje Europske unije porastao je po stopi od 11,7 posto, dosegnuvši 14,52 milijardi kuna. Istodobno, uvećan je i izvoz u zemlje izvan EU-a i to za 4,9 posto, na 8,58 milijuna kuna.

S druge, pak, strane, uvoz iz članica EU-a u prva je četiri ovogodišnja mjeseca povećan svega 0,12 posto, na 29,89 milijardi kuna, dok je iz država izvan EU-a porastao 15,8 posto, na 10,25 milijardi kuna. (Business.hr/ Hina)