Prva robna kuća Ikee u Hrvatskoj otvorena je danas u Zagrebu, a nakon svečanosti otvorenja na kojoj su sudjelovali hrvatski predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenje Anka Mrak Taritaš te predstavnici švedske Ikee, u nju je ušlo prvih 500 kupaca. Predsjednik Josipović s predstavnicima Ikee na ceremoniji otvaranja simbolično je posadio stablo, u duhu švedske tradicije.

U izjavi za novinare Josipović je naglasio da je to važan dan za Zagreb i Hrvatsku jer se otvara jedna od najvećih investicija, vrijedna 100 milijuna eura, a vjeruje i da će Ikea na svojim policama ponuditi i hrvatske proizvode, jer rade pod motom “zajedno”.

Josipović smatra da je i to dobra poruka svim investitorima da su dobrodošli u Hrvatsku.

I potpredsjednik Vlade Grčić smatra da je otvaranje Ikeine robne kuće dobar znak za ono što svi želimo – brži gospodarski oporavak. Kazao je i da je ova Vlada riješila neke stvari za poboljšavanje investicijske klime, primjerice brže izdavanje dozvola. Na upit novinara zašto je na otvaranje Ikee trebalo tako čekati više od pet godina, Grčić je odgovorio da se negdje drugdje čeka i duže.

Glavni direktor Ikee Hrvatska Dragan Skalušević izjavio je da je ovo veliki dan za Ikeu jer od 2005. nije imala većih investicija. Dodao je i da ništa ne bi bilo moguće ostvariti da nije bilo suradnje s državnom i lokalnom razinom u Hrvatskoj.

Po procjenama iz Ikee, jutros je u robnu kuću ušlo oko 500-tinjak kupaca, od kojih su tek rijetki stigli u ranim jutarnjim satima. Među njima prvi su bili majka i sin Kardaczynski iz njemačkog Augsburga, a na odmoru su u Hrvatskoj i imaju rodbinu u Zagrebu.

Među prvim kupcima bila je i mlada poduzetnica iz Zagreba Sandra Bulat Derviščaušević, koja je došla autobusom s namjerom da kupi stvari za uređenje trgovine koju otvara za mjesec dana.

Najveću gužvu u Ikei ipak očekuju u dane predstojećeg vikenda i to u poslijepodnevnim satima, a kako su i najavili, kupcima se ne nude nikakvi posebni popusti niti pokloni povodom otvorenja.

U ponudi imaju 9.500 artikala, većinom namještaja i stvari za uređenje i opremanje doma, u robnoj kući je zaposleno 350 ljudi, a zbog potrebe otvorenja zaposlili su radnike i honorarno. (SEEbiz / Hina)