Neto dobit Dukat grupe 11,8 milijuna kuna

mlijeko-dukat-proizvodna-traka-midiDukat grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 11,8 milijuna kuna, što je smanjenje za 40,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje u prvom kvartalu obilježio je nastavak snažno negativnih trendova iz prethodnih razdoblja pa je tako 2012. godina četvrta u nizu u kojoj se bilježi usporen rast, odnosno pad neto odbiti, navodi se u izvješću.

Razlozi slabljenja poslovanja su u više razina, navodi se, pad kupovne moći potrošača i promjene navika potrošača što utječe na strukturu prodaje i njene rezultate, zatim pad proizvođačkih cijena, rast ulaznih troškova, posebice otkupnih cijena sirovog mlijeka.

Poslovni prihodi Dukata u prvom su tromjesečju iznosili 562,4 milijuna kuna i veći su za 2,1 posto prema istom razdoblju lani.

Pritom su prihodi od prodaje iznosili 553,3 milijuna kuna i veći su za 2,1 posto. Na međunarodnom su tržištu prihodi od prodaje porasli 10,3 posto, na 195 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje na domaćem tržištu manji za 1,9 posto i iznose 358,3 milijuna kuna.

Dukat grupa je u prvom tromjesečju povećala poslovne rashode, za 3,8 posto, na 545,3 milijuna kuna.

Vrijednost ulaganja u dugotrajnu imovinu iznosi 23,8 milijuna kuna.

Sam Dukat d.d. je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 7,6 milijuna kuna, što je pad od 43,6 posto prema istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje smanjeni su za 2,6 posto i iznose 396,2 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima pali 5,5 posto, na 45,8 milijuna kuna, a na domaćem tržištu za 2,2 posto, na 350,3 milijuna kuna. (H)

Prethodni članakTisak smanjio gubitak
Sljedeći članakBanke hrane drže ljudima glavu iznad vode