Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi pozvao je danas Ministarstvo poljoprivrede i sve odgovorne subjekte i pojedince da odmah pristupe dogovoru s bioplinskim postrojenjima i na taj način stvore minimalne uvjete za konačno rješenje problema nastalog zbog mlijeka zaraženog aflatoksinom, zbog kojega nesagledivu štetu već tjednima trpe dobavljači, proizvođači i distributeri mlijeka.

Sindikalci ističu kako sa zanimanjem prate sve što se posljednjih tjedana događa s mlijekom zaraženim aflatoksinom i problemima u proizvodnji i distribuciji mlijeka do krajnjih potrošača, i pozdravljaju sve dosadašnje poteze Ministarstva poljoprivrede kako bi se stanje u proizvodnji i preradi mlijeka normaliziralo.

No, tim potezima nastala šteta samo je dijelom smanjena, i to zato što nisu otkriveni pravi krivci za propuste u proizvodnji i kontroli kvalitete u svim proizvodnim fazama, navodi se u otvorenom pismu koje je sindikat uputio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Sindikalci pozdravljaju i najavu najnovije mjere po kojoj će Ministarstvo izdvojiti pet milijuna kuna za otkup i zbrinjavanje zaraženog mlijeka u bioplinskim postrojenjima, no ocjenjuju da će taj potez samo dijelom sanirati nastalu štetu proizvođača koji dnevno, zbog neprodanog mlijeka, gube nekoliko stotina tisuća kuna.

Sindikat je spreman uključiti se u postupak dogovaranja i pronalaženja optimalnog rješenja jer smatraju kako na taj način mogu utjecati na zaštitu materijalnih interesa dijela svojih članova kojih u Hrvatskoj ima više od 23.000, kaže se u priopćenju. (H)