Belgijska poslovna grupa ZGB navodno je zainteresirana za kupnju proizvodnje pića, no njen vlasnik je nizozemski milijunaš Frank Zweegers koji je utjecajan na tržištu nekretnina pa slovenski mediji špekuliraju je li u pozadini zapravo interes za vrijedne nekretnine u vlasništvu Pivovarne Laško i Mercatora, čiji je pivovara suvlasnik

Belgijska poslovna grupa ZGB zainteresirana je za kupnju proizvodnje pića unutar Grupe Pivovarne Laško, pišu slovenski mediji.

Belgijanci su interes iskazali nakon što su NLB i Hypo banka Upravi Pivovarne Laško predložili da razmisli o prodaji spomenute djelatnosti. Svoju ponudu spremni su predstaviti na sastanku s vlasnicima Pivovarne Laško, potvrdilo je nekoliko vlasnika, navodi list Dnevnik.

Prema dostupnim podacima, navode slovenski mediji, ZGB je u vlasništvu nizozemskog milijunaša Franka Zweegersa, koji je 2011. prema časopisu Fortune rangiran na 22. mjesto liste najbogatijih Nizozemaca, a imovina mu je procijenjena na 900 milijuna eura.

Zweegers je utjecajan na tržištu nekretnina i vlasnik je tvrtke za upravljanje nekretninama Breevast. Slovi kao vrlo diskretan, tvrd poduzetnik i odličan lobist. Zbog toga nije sasvim jasno jesu li Belgijanci doista zainteresirani za proizvodnju pića ili je njihov interes usmjeren na nekretnine.

Naime, Pivovarna Laško vlasnik je zemljišta i nekretnina vrijednih oko 150 milijuna eura, a Mercator, čiji je Laško četvrtinski vlasnik, u vlasništvu ima nekretnine vrijedne oko milijardu eura.

Pivovarna Laško na burzi trenutno vrijedi oko 60 milijuna eura i pritisnuta je dugovima. Njene ukupne financijske obveze iznose oko 370 milijuna eura, a glavnina dospijeva u ožujku.

ZGB je pak tijesno povezana s nizozemskom bankarskom grupom ABN Amro i belgijskom financijskom grupom Dexia, koje su u prošlosti već poduprli neke investicije ZGB-a, navodi Dnevnik. (Banka.hr)