Njega rublja – Leaflet report: Lideri brane boje svojih kategorija

U svim kategorijama sredstava za pranje i održavanje rublja imamo po nekoliko brendova koji vode glavnu riječ te koji svojom komunikacijom brane boje pripadajućih kategorija u ovom kanalu.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Sredstva za pranje i održavanje rublja” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period kolovoz 2022. – srpanj 2023. vs. kolovoz 2021. – srpanj 2022.

U okviru sredstava za pranje i održavanje rublja najveći udio prema broju promocija u zadnjih 12 mjeseci zauzela su univerzalna sredstva za pranje rublja koja sada imaju 52%, što je za 1% manje u odnosu na raniju godinu. Tih 1% iskoristili su omekšivači i za toliko rasli, na sadašnjih 30%, a specijalna sredstva za pranje rublja ostala su na ranije zabilježenih 18%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti univerzalna sredstva ostvarila su 3% rasta te sada imaju 53% udjela, omekšivači su se zadržali na 28%, a specijalna sredstva smanjila su svoj udio u GAV-u s 22% na 19%.

UNIVERZALNA SREDSTVA
U kategoriji univerzalnih sredstava za pranje rublja na vrhu se vodi bespoštedna borba između Persila i Ariela. Prema kriteriju broja promocija Persil se probio naprijed unatoč padu od 1% te sada ima 25% udjela, no Ariel je istodobno imao pad od 3% te je s 24% udjela pao na drugo mjesto. Trećeplasirani Faks zadržao je svojih 16%, a zatim slijede Dash s 8% (u oba razdoblja) te Weisser Riese sa 7% udjela (+1%). Privatna robna marka ostvarila je minimalan rast te sada ima 6%, a 3% više zauzeli su ostali brendovi koji sada drže 15% udjela prema broju promocija. Drugi parametar, bruto oglasna vrijednost, na vrh poretka stavlja Ariel s 22%, uz pad od 2%, a drugi je Persil s 21%, uz pad od 3%. Dva su brenda lani bili izjednačeni, a i sada su bok uz bok. Faks je treći s 13% i 2% pada, a potom dolaze Dash s 8% (+1%) i Weisser Riese sa 7% (+1%). Privatna robna marka zastupljena je u GAV-u kategorije s 8% (+3%), dok su ostali brendovi na 20% (+1%).

SPECIJALNA SREDSTVA
U kategoriji specijalnih sredstava za pranje rublja imamo nekoliko brendova koji su dosta izjednačeni, a malo ispred ostalih je brend Perwoll koji zauzima 27% udjela prema broju promocija te je vodeći unatoč padu od 5% koji je zabilježio u posljednjih 12 mjeseci. Sljedeća dva brenda ostvarila su rast pa je tako Nila s 22% došla na 25%, a Meri Merino s 15% na 22% udjela. Violeta je pak malo pala (-2%) i sada je na 18%, dok je Woolite značajno iza ovih brendova s udjelom od 6% (-2%). Privatna robna marka u ovoj je kategoriji jedva primjetna s 2% kao i ostali brendovi s tek 1% udjela prema broju promocija. Perwoll je i prema GAV-u imao pad od 3%, ali je s 28% zadržao vodeću poziciju, kojoj prijete dva brenda – Nila i Meri Merino – svaki s 26% udjela i rastom od 4% i 7% u zadnjih godinu dana. Violeta se zadržala na 13% udjela, a Woolite je pao s 11% na 5% udjela u GAV-u. I prema ovom parametru udjeli privatne robne marke od 2% i ostalih brendova od 1% ne utječu previše na kretanja u kategoriji.

OMEKŠIVAČI RUBLJA
Četiri snažna brenda vode glavnu riječ u kategoriji omekšivača rublja. Zahvaljujući rastu od 4% na vrh se probio Ornel s 25% udjela prema broju promocija, dok je Violeta s minusom od 2% pala na drugo mjesto s 23%. Lenor je pak rastao 3% i došao do 22%, a Silan je imao negativan trend (-4%) spustivši se na 15% udjela. Vrijedi još spomenuti pojedinačni udio brenda Felce Azzurra od 3%, dok je ostalim brendovima pripalo 9% u oba godišnja perioda. Privatna marka je skromno prisutna s 3% udjela prema broju promocija.

Ornel je na čelu i prema bruto oglasnoj vrijednosti s ostvarenih 26% udjela i rastom od 3%, dok je obrnuti trend (-3%) imala Violeta i sada je na 20%. Odmah iza s 19% je Lenor (-1%) i Silan sa 17% u oba perioda. Felce Azzurra je ostvarila 8% (+1%), ostali brendovi imaju 6% (-2%), a privatna robna marka 4% (+1%) udjela prema GAV-u kategorije omekšivača rublja.

Prethodni članakPotrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
Sljedeći članakInflacija u rujnu skliznula na 6,6 posto