Podaci njemačke vlade pokazali su kako su ukupan izvoz i uvoz iz Njemačke prošle godine porasli za 1,2 posto odnosno za 0,6 posto

Izvoz iz te zemlje prema zemljama koje nisu dio EU pao je prošle godine za 0,2 posto.

Međutim, Njemačka je i dalje bila najveći europski izvoznik s najjačom trgovinskom razmjenom izvan Europske unije, posebice kada je riječ o Kini.

Podaci su pokazali kako se izvoz iz Njemačke u Kinu prošle godine gotovo udvostručio u odnosu ako gledamo zajednički zbroj onih prema Južnoj Koreji, Japanu i Indiji.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine Sun Jiwen istaknuo je kako se strateško partnerstvo između Kine i Njemačke proteklih godina produbilo.

“Uzajamno političko povjerenje se povećava te su dvije zemlje uspostavile mehanizam međuvladinih konzultacija između premijera dviju strana. Kao važan temelj bilateralnih odnosa – trgovina i gospodarska suradnja – su rasle na više razina i u širokom okviru”, istaknuo je Sun.

Potrebno je naglasiti kako su se njemačka i kineska vlada dogovorile ujediniti vlastite strategije rasta kako bi nadopunjavale jedna drugu, prenosi CRI. (poslovnipuls.com)