CETA1U Kući Europe održana je panel rasprava o CETA-i, sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj.

O utjecaju sporazuma na EU i Hrvatsku, uz hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu (EPP), Davora Škrleca (Zeleni) i Ružu Tomašić (ECR), raspravljali su Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže (CCBN) te poduzetnik Zvonimir Viduka.

”Kanada je prva država iz skupine G7 s kojom EU potpisuje trgovinski sporazum, te je CETA i politički i trgovinski sporazum”, rekla je Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Dodala je da će sporazumom najviše profitirati mala i srednja poduzeća te da će CETA vrlo brzo doći na dnevni red plenarne sjednice Europskog parlamenta.

”Za razliku od SAD-a, Kanada je otvorila tržište javne nabave do najniže razine”, izjavio je Davor Škrlec, član izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Kanadom, koji je pojasnio da se u posjetu izaslanstva Kanadi u svibnju uvjerio u značajne razlike između CETA-e i TTIP-a.

CETA2Zastupnica Ruža Tomašić iznijela je viđenje da je Kanada bila otvorenija prema javnosti prilikom pregovora o trgovinskom sporazumu s EU nego što je to bio slučaj s TTIP-om. ”Nadam se da će se, uz ostale europske proizvode navedene u CETA-i, i hrvatski proizvodi naći na popisu proizvoda zaštićenog podrijetla jer ih Kanađani cijene”, dodala je.

Joseph Gene Petrić, pomoćnik ministra vanjskih poslova nadovezao se na pitanje zaštićenih hrvatskih proizvoda najavom da će uskoro biti pridodani te pojašnjenjem da nisu bili u prvotnom tekstu jer su pregovori s Kanadom započeli i prije ulaska Hrvatske u EU. Dodao je kako će Ministarstvo i dalje sve više ulagati u gospodarsku diplomaciju kako bi pomoglo hrvatskim izvoznicima.

Josip Bašić, predsjednik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže (CCBN), izrazio je mišljenje da će, od hrvatskih gospodarstvenika, proizvođači tehnoloških i prehrambenih proizvoda najviše profitirati od CETA-e, s čime se složio i jedan od već iskusnih izvoznika u Kanadu Zvonimir Viduka, dodavši da se zapravo ulaskom na kanadsko tržište otvaraju i vrata američkog tržišta jer između te dvije zemlje ne postoje granice.

Na početku diskusije okupljenima se obratio i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, koji je pohvalio suradnju s Hrvatskom oko sporazuma, istaknuvši i nedavni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Kanadi.