Nova sezona projekta “Vrtim Zdravi Film” donijela je i nove, još ambicioznije planove za sljedećih nekoliko godina. Pred okupljenim predstavnicima medija, čelnici kompanije Nestle Adriatic te predstavnici Hrvatskog školskog sportskog saveza, Središnjeg državnog ureda za šport i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao partnera i podupiratelja projekta, govorili su o tome što je do sada postignuto te o ciljevima za budućnost. Glavne smjernice su još veći broj djece, aktivniji angažman roditelja, nove edukativne materijale te nove teme održivog pripremanja hrane, sortiranja i reciklaže otpada.

“Ponosni smo što projekt iz godine u godinu napreduje i promiče ideje na kojima je nastao. Radimo na povećanju broja uključenih škola i partnera projekta te ulažemo znatna sredstva u što kvalitetniju provedbu projekta, a do sada je samo u Hrvatskoj u njegovu implementaciju uloženo 3,7 milijuna kuna. Iz sezone u sezonu rastemo u nastojanjima da učenicima omogućimo nova saznanja o pravilnoj prehrani i tjelovježbi, jer ovako kompleksna tema zahtijeva i zajednički pristup svih uključenih strana – od roditelja i nadležnih institucija do poslovnog sektora, koji ovdje zastupa Nestle”, poručio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestle za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Projekt “Vrtim Zdravi Film” dio je globalne inicijative “Nestle za zdraviju djecu”, a koja osim edukacije uključuje i razvoj hranjivijih proizvoda u budućnosti kao i savjetovanje obitelji o namirnicama i vježbanju. Globalni cilj kompanije je da do kraja 2030. godine 50 milijuna djece vodi zdraviji život, a na razini Adriatic regije dosad je u projekt bilo uključeno 89.000 djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
U Hrvatskoj je kroz projekt dosad prošlo više od 40.000 učenika iz 500 škola te je o njemu informirano 12.000 roditelja, a novi planovi za regiju uključuju utrostručavanje broja uključene djece na 18.000 po sezoni do 2021. godine. Na razini regije Nestle je do sada investirao više od milijun eura, a važno je napomenuti kako je isključena bilo kakva promocija proizvoda.

“Na putu prema zdravijoj budućnosti ‘Vrtim Zdravi Film’ važan je dio napora Nestlea, no nije i jedini – ukratko ću spomenuti kako kompanija godišnje u istraživanje i razvoj novih proizvoda ulaže 1,74 milijarde švicarskih franaka, kako smo samo u prošloj godini lansirali više od 1.000 novih proizvoda kreiranih u skladu s nutricionističkim potrebama djece te kako svake godine portfelj proizvoda obogaćujemo namirnicama kao što su voće, povrće, mahunarke i mekinje, a smanjujemo količine šećera i soli. Tu su i pitanje zaštite okoliša, proizvodnje novih materijala koji zamjenjuju plastiku ili plastike koja se može reciklirati ili ponovno upotrijebiti… Nestle iz dana u dan dokazuje svoju predanost zdravijoj budućnosti svih generacija na globalnoj razini”, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija tvrtke.

Na tom tragu, Nestle je od 2014. godine iz proizvoda uklonio više od 40.000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masti, a od 2012. uklonjeno je i 15.000 tona soli. Do 2020. godine kompanija se obvezala u proizvode dodati 750 milijuna porcija povrća, 300 milijuna porcija žitarica bogatih hranjivim tvarima, mahunarki i mekinja te više orašastih plodova i sjemenki te nastaviti sa smanjenjem šećera i soli.