Dva srebra i bronce na ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu

Vina Iločkih podruma potvrđuju titulu najnagrađivanijeg hrvatskog vinskog podruma, osvojivši nove svjetske medalje. Na jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina, International Wine Challenge u Londonu, vina Iločkih podruma osvojila su dvije srebrne i dvije brončane medalje te jednu preporuku, izvijestili su iz te vinarije.

Srebrne medalje osvojila su vina Graševina vrhunska 2011., te Traminac kvalitetni 2011. a brončane Traminac vrhunski 2011 te Traminac izborna berba 2010. Preporuku je dobilo vino Traminac ledena berba 2008.

Ovim natjecanjem Iločki podrumi su pokazali da su prepoznali i uspješno implementirali svjetski trend lakših vina, navode iz tvrtke te dodaju kako je poseban odmak učinjen s Tramincem kvalitetnim.

International Wine Challenge (IWC) je globalno prepoznat kao najbolje i najutjecajnije ocjenjivanje vina, prije svega zbog kvalitete i iskustva ocjenjivača koji na njemu sudjeluju. U ocjenjivačkom žiriju sudjeluje više od 370 proizvođača vina, trgovaca vinima i vinskih novinara iz cijelog svijeta. Vina se ocjenjuju metodom 100 bodova, a samo vina ocijenjena ocjenom iznad 85 bodova idu u drugi krug ocjenjivanja i ulaze u konkurenciju za osvajanje medalja.

Brojne nagrade za vina Iločkih podruma na svjetskim natjecanjima potvrda su kvalitete i sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih vina na svjetskoj vinskoj karti, posebno vina Traminac Iločkih podruma, koje se pije i na britanskom kraljevskom dvoru. Srebrna medalja za Graševinu vrhunsku Iločkih podruma posebno je značajna nagrada, kao rezultat velikih ulaganja i truda uloženog posljednjih godina upravo u unapređenje kvalitete graševine Iločkih podruma, ističe se u priopćenju.

Pritom dodaju kako je posebnost vina Iločkih podruma u proizvodnji i punjenju na samom posjedu, koje je u Iloku počelo nekih 200 godina prije nego u francuskoj pokrajini Bordeaux.

Kako bi zaštitili svoju reputaciju, u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima buteljirala su se vina na chateau način. Iako je povijest vina u ovim krajevima već prije gotovo 2000 godina napisala svoje, za vrhunska vina bijaše to povijesni trenutak koji su mnogi slijedili: u Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina loše kvalitete i s manje skrupula. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi nisu na butelji onda vino nije tamo proizvedeno, navodi se u priopćenju Iločkih podruma.