kukuruzOve je godine tradicionalni Dan polja kukuruza, soje, krmnog bilja i suncokreta, koji organizira Poljoprivredni institut Osijek, proširen i voćarstvom jer su željeli svojim poslovnim partnerima pružiti kompletnu informaciju, objasnio je Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

Zdunić je podsjetio kako je osječki Institut najveći rasadnik strateških kultura ne samo u Hrvatskoj nego i u zemljama šire regije, od Austrije do Turske, a sve to na osnovi 137-godišnje kontinuirane tradicije.

Ulaskom u Europsku uniju Institut se morao reorganizirati i prema novim tržišnim uvjetima, ali je to rezultiralo da više od 90 posto prihoda stječe prodajom svojih kultivara, napomenuo je Zdunić i dodao kako su posljednjih godina, kao rezultat novog načina poslovanja, otvorili nova tržišta u Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, ali i uspjeli ući na velika tradicionalno zatvorena tržišta poput turskog i iranskog.

“Pedeset posto svih zasijanih ratarskih kultura u Hrvatskoj čini sortiment Poljoprivrednog instituta, s tim što hibridi kukuruza zauzimaju od 20 do 30 posto, sortiment soje i stočnog graška 80 posto, a lucerne čak više od 90 posto. Zdunić je naglasio kako je ovakav uspjeh na tržištu moguć zbog predanog rada svih zaposlenika koji svoj posao obavljaju strastveno i s ljubavlju, ali se i kontinuirano obrazuju. Poljoprivredni institut također radi i na edukaciji poljoprivrednika”, rekao je Zdunić i savjetovao poljoprivrednike da prilikom sjetve koriste kvalitetno certificirano sjeme, a ne tavanušu.

“Kojekakvo zrnevlje upitne kakvoće nije sjeme”, rekao je Zdunić istaknuvši kako se sjetvom tavanuše postiže mala ušteda za veliku štetu koja može nastati prenošenjem biljnih bolesti. (glas-slavonije.hr)