Očekuje se rast cijena poljoprivrednih proizvoda

Očekivani pad cijena biljnih proizvoda pretežno je zbog pada cijena u skupinama žitarica i industrijskog bilja, koje imaju veliki udio u biljnoj proizvodnji

Očekuje se rast cijena poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini za 0,5 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 10,5 posto, dok bi cijene stoke i stočnih proizvoda mogle porasti za 21,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Očekivani pad cijena biljnih proizvoda pretežno je zbog pada cijena u skupinama žitarica i industrijskog bilja, koje imaju veliki udio u biljnoj proizvodnji, navode iz DZS-a.

Tako se prognozira pad cijena žitarica za 40,5 posto, a industrijskog bilja za 24,9 posto.

U svim ostalim skupinama očekuje se porast cijena – povrća za 25,4 posto, krumpira, uključujući sjemenski za 52,4 posto, voća za 27,2 posto, vina za 10,2 posto, maslinovog ulja za 17,3 posto itd.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje porast cijena u svim skupinama stočarstva u odnosu na 2022. godinu.

Tako se očekuje rast cijena svinja za 31,5 posto, goveda za 13,7 posto, peradi za 13,9 posto, mlijeka za 23,1 posto, konzumnih jaja za 44,5 posto itd.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj se godini očekuje pad cijena za 12,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pritom se očekuje da će cijene gnojiva pasti za 37,3 posto, energije i maziva za 15,3 posto, stočne hrane za 6,3 posto te sredstava za zaštitu bilja za 5,9 posto.

Istodobno se očekuje rast cijena sjemena i sadnog materijala za 12,8 posto te veterinarskih usluga za 8,1 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2023. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci 2023. dobivene su iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPametne tvornice i digitalizacija smjer u kojem treba ići Hrvatska
Sljedeći članakPočinje kampanja Kupujmo hrvatsko