kune-racun-pdv-midiMinistar financija Slavko Linić već radi projekciju proračuna na osnovu nove, više stope PDV. Nova stopa mogla bi zaživjeti 1. ožujka

Na sjednici užeg kabineta Vlade održanog u petak donesena je politička odluka o podizanju stope PDV-a na 25 posto, javlja HRT. Sljedeći tjedan odluka će biti ozakonjena, a ministar financija Slavko Linić već radi projekciju proračuna na osnovu nove, više stope PDV. Nova stopa mogla bi zaživjeti 1. ožujka.

Ono o čemu se tjednima nagađalo, tako se iza Vladinih zatvorenih vrata, čini se i definiralo. Opća stopa PDV-a povećava se sa sadašnjih 23 posto na 25 posto čime bi se u državni proračun slilo više od 3 milijarde kuna.

Kao što je već ranije najavio resorni ministar Veljko Ostojić, u turizmu i ugostiteljstvu primjenjivat će se međustopa od 10 posto. Opće poskupljenje, koje je nakon povećanja PDV-a neizbježno, a koje bi ugrozilo mnoge građane, trebalo bi ublažiti uvođenjem međustope od 10 posto na prehrambene proizvode i komunalne usluge, međutim mediji zasad još spekuliraju od kojeg bi se to datuma moglo početi primjenjivati.

Što će sve poskupjeti?

Mediji također donose i popis – što će sve poskupjeti. Na prvom je mjestu voda, a zatim – sindikalna košarica. U ovom trenutku prosječna hrvatska košarica potrebna za preživljavanje prosječne hrvatske četveročlane obitelji iznosi oko 6700 kuna. Među kandidatima za poskupljenje u prvome redu su i marže, ali i automobili. (HRT)