Nakon jednogodišnje odgode, održan je 8. Pink Day – Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca. Ovu omiljenu vinsku manifestaciju, uz druženje s vinarima i maslinarima, obilježile su i vrhunske radionice, nagrade, kao i nova lokacija, MSU, moderan prostor koji je Pink Day ispunio optimizmom i veseljem.

Pink Day se ove godine po prvi puta održao na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog muzeja MSU. Premda su lokacija i datum održavanja zbog epidemioloških razloga i posljedica zagrebačkog potresa više puta mijenjani, festival je i ovoga puta, visokim temperaturama usprkos, uspješno okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, s više od 100-tinjak etiketa ružičastih vina. Bio je tu, naravno, i važan dio Festivala – Green in Pink koji je ugostio desetak najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Na festivalu je po prvi puta, u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran i impresivan Masterclass – Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy powered by Premium Visa, koji je pobudio golem interes znalaca i bio rasprodan u svega nekoliko dana. Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas. Posjetitelji su prisustvovali još dvjema radionicama: Ružičasta Austrija, powered by Austrian Wine koja je organizirana uz pomoć Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije, a bila posvećena austrijskim roséima, te radionici ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Istra: kraljica maslinovog ulja powered by Catering Lisak, pod vodstvom poznatog istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića koji je lani proslavio 40 godina rada u maslinarstvu.

Pink Day je po prvi puta imao i službenu zemlju partnera – Republiku Austriju – te se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik, Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i direktorice EBRD-a Hrvatska, gospođe Victoria Zinchuk. Podršku događaju pružila je i saborska zastupnica Rada Borić, a festival je službeno otvorio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Joško Klisović.

Ove godine Pink Day je akcentuirao prodaju vina, s obzirom da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške, a svaki vinar je od festivala na poklon dobio ružičaste vrećice sa znakon Pink Daya, za prodaju svoga vina. Također, Pink Day je na radost izlagača nastavio i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su čak četiri nagrade.

Žiri u sastavu Vlasta Pirnat, akademska slikarica, Maja Kuzmanović, arhitektica, Ivica Mamić, agencija IMC, Sanja Muzaferija, novinarka i osnivačica WOW i Pink Daya, odlučio je da glavna nagrada, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey – vrijedan tisuću dolara osvoji Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne. Umjetničko djelo “DESIDERIO N°1 ART MUST BE TASTED” austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je u ruke vinarije Kutjevo, kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a genijalni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura, osvojila je vinarija Belje.

U okviru mini projekta “Drink Pink” koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanina, višečlani ugledni stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vina po svom izboru a najbolje su, logično, odlučili predstaviti – upravo na Pink Dayu. Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih 87 bodova, Trs Franka 2020. iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!