Udruga Sigurnost u prometu organizirala je stručni skup u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova – Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa i partnerom Zagrebačkom pivovarom na temu “Značaj i utjecaj konzumacije alkohola na sigurnost cestovnog prometa”.

Ovu inicijativu o educiranju javnosti o problemima povezanima s konzumacijom alkohola i sigurnosti cestovnog prometa prepoznali su i mnogobrojni stručnjaci koji su se na stručnom skupu osvrnuli na trenutačni zabrinjavajući trend konzumacije alkohola i sudjelovanja u prometu.
U svojem izlaganju Darko Grac iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a osvrnuo se na stanje sigurnosti cestovnog prometa, s posebnim naglaskom na prometne nesreće koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola.

Na njegovo izlaganje nadovezao se Georg-Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu, koji je izložio europske pokazatelje stanja sigurnosti prometa i europski pristup rješavanja problema konzumacije alkohola u cestovnom prometu te se osvrnuo na rezultate provedbe međunarodne akcije “Europska noć bez nesreća” koju udruga Sigurnost u prometu, kao licencirani partner za Hrvatsku, provodi već treću godinu zaredom.

Prof.dr.sc. Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, osvrnula se na problem adolescentskog pijenja alkohola i na razloge zbog kojih se mladi upuštaju u konzumaciju alkohola.

Kako vožnja pod utjecajem alkohola utječe na vozačku samokritičnost i samokontrolu u svojem izlaganju prikazao je dr.sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, iznijela je rezultate ovogodišnjeg istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje se provodi u sklopu projekta “Razmisli – kad piješ, ne vozi” čiji slogan već sedam godina jasno odražava stav Zagrebačke pivovare, koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom.