2-press-pivnica-bozidar-santek-2Na 2. Press pivnici održana je degustacija jedinstvenog piva proizvedenog na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu u Zagrebu

Predstavnici Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja na današnjoj 2. Press pivnici predstavili su proces proizvodnje piva u Laboratoriju za biokemijsko inženjerstvo, industrijsku mikrobiologiju i tehnologiju slada i piva Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PBF).

PBF ima potpuno opremljenu i funkcionalnu pivovaru u manjem formatu na kojoj studenti imaju priliku kroz praksu naučiti sve o procesu proizvodnje piva, ali i proizvoditi vlastito “fakultetsko” pivo.

O svim fazama procesa proizvodnje piva govorio je Božidar Šantek, redoviti profesor Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, koji je uz asistente i studente i sam sudjelovao na pripremi piva, a predavanje je uz vodstvo Društva prijatelja piva pratio i popularni glumac i sportaš Mario Valentić.

2-press-pivnica-bozidar-santek-mario-valenticVažno je konzumirati pivo u umjerenim, preporučenim količinama, što za žene znači jedna boca od 0,33 l, a za muškarce dvije boce od 0,33 l piva, rečeno je na prezentaciji.

Posebnu pažnju na Press pivnici izazvalo je pivo koje se proizvodi u fakultetskoj minipivovari i koje su s nestrpljenjem svi imali priliku i kušati. Novo fakultetsko pivo, koje je proizvedeno početkom mjeseca listopada, obogaćeno je prirodnim sokom od višnje.

pivo-case-midiŠto sve treba znati o pivu
Proizvodnja piva obuhvaća pripremu sladovine, glavno i naknadno vrenje piva te bistrenje i punjenje u odgovarajuću ambalažu. Pivo je omiljen napitak mnogih, iako je malo tko upoznat s procesom proizvodnje ovog potpuno prirodnog i zdravog proizvoda. Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s malim udjelom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Pivska sladovina je vodeni ekstrakt pivskog slada i hmelja. Pivski slad je isklijalo i osušeno zrno pljevičastog dvorednog ječma, latinskog imena Hordeum sativum.

Hmelj je djevičanski, neoplođeni cvat višegodišnje ženske biljke penjačice, latinskog imena Humulus lupulus. Taj se cvat koristi u pivarstvu pod imenom hmeljne šišarice. Umjesto šišarica često se koriste od njih dobiveni pripravci, kao što su hmeljni peleti i hmeljni ekstrakti. Pivski kvasac je jednostanični selekcionirani mikroorganizam koji je prostim okom tek vidljiv u velikim nakupinama pojedinačnih stanica. Sam proces proizvodnje piva se može podijeliti na proizvodnju slada i proizvodnju piva.