OstaloLogistikaOdržana 6. SCM konferencija

Održana 6. SCM konferencija

U organizaciji Logiko Consultinga i Udruge za upravljanje lancem opskrbe održana je 6. po redu SCM konferencija na Danu moderne logistike 18.5.2017. u zagrebačkom hotelu Antunović.

Uvodno predavanje održao je osnivač Logiko Consultinga Antonio Zrilić na temu Cash-flow potencijali u Supply Chainu. Iako je Supply chain jedan od temeljnih procesa u poslovanju, on se ne događa sam radi sebe – ovaj proces je namijenjen postizanju rezultata kompanije.

Te rezultate možemo mjeriti kroz rast prihoda i profitabilnosti i poboljšanje cash-flowa. Novac ili cash-flow je krajnji rezultat, ali i krajnji ishod svakog poslovnog pothvata.

Mi mjerimo svaki rezultat u novcu, ali nam je novac potreban i da bi mogli krenuti u poslovanje.

Antonio Zrilić je prikazao imovinu i novac kroz tri agregatna stanja: gotovina ili tekuće agregatno stanje, zalihe kao čvrsto agregatno stanje i potraživanja od kupaca kao plinovito agregatno stanje.

Da bi mjerili kvalitetu supply chaina koristi se tzv. Cash to cash cycle time (c2c) i on nam govori koliko nam vremena u danima treba da zavrtimo krug ili ciklus od gotovine do gotovine.

Kako konkretno procesi u scm-u utječu na rezultate poduzeća opisao je kroz nekoliko KPI-eva:

  • da bi povećali prihode trebamo povećati nivo usluge prema kupcu što je u domeni skladišnog poslovanja i distribucije – točnost i efikasnost;
  • povećanje profitabilnosti ovisi o efikasnosti to jest o brzini kojom se procesi odvijaju i smanjenju troškova u lancu, cash-flow ovisi o brzini isporuke, ali i efikasnom upravljanju zalihama;
  • na poboljšanje potraživanja od kupaca možemo utjecati tako da ubrzamo isporuku i smanjimo reklamacije tj.povećamo točnost;
  • na obveze prema dobavljačima utječemo kroz iskorištavanje casa skonta, ubrzanje zaprimanja robe u skladištu i balansa između rasta zaliha i obveza prema dobavljačima.

Antonio Zrilić je spomenuo da su glavni elementi lanca opskrbe ljudi, rizici, tehnologija i procesi pa su to i bile teme ostalih predavanja i panela. Tako je Danijel Banek govorio o rizicima u lancu opskrbe.

Svi današnji problemi su u jednom trenutku bili rizici i samo loše upravljanje rizicima i predviđanje je dovelo do toga da su postali problemi.

Procesi u lancu opskrbe moraju biti “mapirani” kako ne bi došlo do uskih grla, moramo znati Tko je vlasnik nekog procesa? Moramo mjeriti procese jer Peter Drucker je rekao “Ono što mjeriš s tim možeš i upravljati”.

Lean management je odličan alat za praćenje i poboljšanje procesa o čemu nam je govorila stručnjakinja u tom području Ana Domitrović.

O tome kako iskoristiti zakonodavstvo EU i unaprijediti likvidnost prilikom uvoza iz trećih zemalja govorio nam je gost iz Slovenije Matjaž Barut, iz logističkog poduzeća RCM.

O najvećim izazovima u izgradnji novog skladišta govorio je gost iz BIH Davor Šugić iz kompanije Auto Milovanović.

Kako je jedna od glavnih elemenata supply chaina tehnologija njoj je bio posvećen panel o pick-to-voice tehnologiji te dva predavanja o novitetima WMS programa koji mjeri troškove skladištenja te novosti iz kompanije Zebra.

Jedan od hitova ove konferencije je bila panel rasprava o upravljanju talentima i bila su postavljena važna pitanja kao na primjer:
Da li znate tko upravlja vašom imovinom?
Kako pronaći i zadržati kvalitetne radnike u logistici?
Koji je ROI vaših zaposlenika – Kako upravljati i mjeriti talente?
Platinasti sponzor konferencije je bila tvrtka Špica, a zlatni sponzori Primat informatika i RCM

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...