U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održana je prezentacija izložbenih manifestacija koje se organiziraju u sklopu Novosadskog sajma u Srbiji.

Ove godine organizira se 20 sajmova, a naglasak je bio na 47. međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u novom terminu od 10. do 14. travnja s novim priredbama Sajmom gastronomije i Sajmom vina, piva, rakije i kave, kao i na tradicionalnom 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji će se održati od 20. do 26. svibnja.

“Već 14 godina uzastopno izlažemo na ovoj manifestaciji, a ove godine zajednički nastup organizira ŽK Osijek pri čemu neke naše vodeće tvrtke poput primjerice Agrokora nastupaju samostalno”, rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Ona je naglasila kako je na prošlogodišnjem jubilarnom 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu Hrvatska bila zemlja partner, a u organizaciji nastupa je pored HGK sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede.

“U sklopu predstavljanja Hrvatske bio je organiziran poslovni forum koji je bio iznimno dobro posjećen. Još uvijek postoje znatni potencijali unaprjeđenja poslovnih odnosa kao i velike mogućnosti interesnog povezivanja. Hrvatska je sada punopravna članica EU, a Srbija je otpočela pregovore o pristupanju u EU i u tom pogledu hrvatski partneri mogu pružiti niz korisnih informacija”, kazala je Marković.

Boris Nadlukač, rukovoditelj Službe korporativnih komunikacija Novosadskog sajma, istaknuo je kako je poljoprivredni sajam 10. po veličini u Europi.

“Ove godine zemlja partner je Nizozemska koja ima izuzetno razvijenu poljoprivrednu proizvodnju pa su znanja i umijeća iz te zemlje dragocjena. Ključni segment sajma je izložba poljoprivrednih strojeva i po tome je, pored ostalog, prepoznatljiv. Želja nam je još više unaprijediti suradnju naših zemalja, a posebno su velike mogućnosti na području poljoprivrede i turizma. Hrvatske tvrtke mogu agresivnije nastupati, a od velikog je značaja suradnja naših tvrtki zbog nastupa na trećim tržištima”, rekao je Nadlukač.

U Srbiji postoji veliki interes za iskustvima hrvatskih vinara i taj proces treba pojačati. Velike mogućnosti pruža suradnja zadružnih saveza Hrvatske, Srbije i Slovenije, rečeno je na prezentaciji.