podravka-zgrada-midiNa izborima za Radničko vijeće Podravke, na kojima je 2088 radnika biralo između tri ponuđene liste, najviše glasova dobila je lista skupine radnika s nositeljem Matijom Hlebarom koja će u Vijeću imati osam članova.

Sindikat poljoprivrede imat će četiri člana, a ujedinjena lista Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika Koncerna Podravka tri člana u Radničkom vijeću.

Komentirajući rezultate izbora, Hlebar je rekao da radnici žele aktivniju ulogu Vijeća u Podravki, dok je Davor Vrbek, nositelj liste Sindikata poljoprivrede, koji je dosad imao većinu u Radničkom vijeću, kazao da su radnici glasovanjem pokazali u kojem će smjeru ići njihova prava.

Nakon takvih rezultata izbora otvara se mogućnost smjene u Nadzornom odboru (NO) Podravke gdje radnike predstavlja članica Sindikata poljoprivrede Ksenija Horvat, koja je svojedobno bezrezervno podupirala bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Kseniji Horvat mandat u NO istječe tek iduće godine.

Nositelj liste Skupine radnika Matija Hlebar član je HSS-a, stranke koja ima veliki utjecaj u Podravki, no iz HSS-a poručili su da se Hlebar nije savjetovao s njima oko kandidature niti o sastavljanju izborne liste za Radničko vijeće, tako da su i sami iznenađeni njegovim postupkom.

Na Hlebarovoj listi našli su se i članovi drugih stranaka, dok su u većini nestranački kandidati, što možda pokazuje da je radnicima dosta upliva politike u poslovanje Podravke, pogotovo nakon nedavnih afera, a sindikate u Podravki smatralo se produženom rukom političkih i nekih interesnih skupina. (H)