Veliki korisnici kategorije omekšivača značajno su više žene (65%). Po svom životnom stilu veliki su korisnici ove kategorije u značajno većem broju od ostatka populacije osviješteni individualci. Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju “Omekšivači rublja” te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2020. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 16 do 64 godine imamo 73% korisnika kategorije omekšivača rublja. Velikih korisnika (heavy users), koji koriste omekšivače 4-6 puta tjedno i češće je 25%. Srednjih korisnika (medium users), koji koriste omekšivače 2-3 puta tjedno je 27%, a malih korisnika (light korisnika), koji koriste omekšivače jednom tjedno i rjeđe je 21%. Nekorisnike kategorije dijelimo na one koji nikada ne koriste tu kategoriju (6%) i one koji ne obavljaju taj tip poslova u kućanstvu (21%). Za 52% korisnika kategorije jako je bitno koji brend će kupiti, a 37% njih je lojalno nekom brendu unutar kategorije.

VELIKI KORISNICI
Veliki korisnici kategorije omekšivača, tj. oni koji ih koriste 4-6 puta tjedno i češće značajno su više žene (65%). Najviše i to iznad prosjeka populacije Hrvatske nalazimo ih u dobnoj kategoriji 30-49 godina. Srednje su obrazovani i zaposleni, prosječnih prihoda. Većina ih je u braku ili izvanbračnoj zajednici i značajno je više roditelja (63%). Veliki korisnici omekšivača češće žive u Zagrebu i okolici, sjevernoj Hrvatskoj te Slavoniji, a rjeđe u Istri i Dalmaciji. Po svom životnom stilu ovi su korisnici u značajno većem broju od ostatka populacije osviješteni individualci. Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su na kvalitetu i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrjednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i veliki značaj pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom i zainteresirani su za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni. Osim u ovom segmentu, značajno ih nalazimo i među umjerenim obiteljskim ljudima te statusnim potrošačima.

Veliki korisnici kategorije omekšivača za rublje ističu kako sredstva za čišćenje i pranje najčešće kupuju u dm-u, Lidlu, Konzumu i Mülleru. Od medija najskloniji su internetu, a najčešće posjećuju Facebook i Instagram od društvenih mreža te 24sata.hr i Index.hr od internetskih stranica.

STAVOVI I BRENDOVI
Devet od deset velikih korisnika kategorije ističe da im je ugodan miris omekšivača važan, ali i 3/5 njih napominje kako im je važno da je oprano rublje mekano. Više od pola njih odabrat će proizvod koji ima veći broj pranja, a 46% korisnika kategorije za dječju robu koristi omekšivače prilagođene za bebe. Samo 1/3 velikih korisnika smatra da su svi omekšivači slični učinkom, a 1/4 omekšivače smatra štetnima za zdravlje.

Osim općenitog praćenja kategorije omekšivača, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda koristio ga je u posljednjih šest mjeseci.
Promatrano na velikim korisnicima omekšivača, prvi brend u kategoriji prema broju korisnika je Lenor. Na drugom se mjestu nalazi Ornel, a Teta Violeta je ove godine prvi puta zauzela treće mjesto.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Vodeći brend Lenor ima čak 16% lojalnih potrošača, Ornel 10%, a Teta Violeta 7,6%.

Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše ih je poticati na ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.