cips-od-jabuka-midiPosljednje zalihe prošlogodišnje jabuke Ivan Pelin reže i suši te pretvara u čips. Dio je to uroda koji Pelin pobere na svom imanju u Petrijevcima nedaleko od Osijeka.

Pelin je, čim je zaživjela zakonska regulativa, registrirao ekološki voćnjak i upisan je u Upisnik ekoloških proizvođača.

“To je način života, a nikako put do lake zarade”, objašnjava Pelin i dodaje kako u ekološkoj proizvodnji ima mnogo ljudskog rada, a srećom, vremena se mijenjaju pa je sve više kupaca koji su zainteresirani za ekološke proizvode.

Tijekom proteklih godina Pelin je kontinuirano radio na edukaciji i proizvođača i potrošača. Bio je član Savjetodavne službe Biope i voditelj interesne skupine Osječko-baranjske županije za ekološke proizvođače, a na imanju OPG Pelin održavaju se radionice za praktičnu obuku farmera – Farmer Field School, kao i posjeti dječjih vrtića, učenika, proizvođača.

Unatoč održavanju edukativnih radionica, Pelin kaže kako i on sam stalno uči jer je to cjeloživotni proces. Najteže je pratiti zakonsku regulativu, kaže Pelin, jer se stalno mijenja, nedorečena je pa se može različito tumačiti, a ni propisi nisu međusobno usklađeni pa se neka područja preklapaju, što predstavlja veliku barijeru razvoju proizvodnje.

OPG Pelin ima hektar voćnjaka s pet različitih sorti jabuka, tu su još breskve, marelice, kruške i šljive te još 0,6 hektara krušaka u najmu, nabraja Pelin i dodaje kako se prije dvije godine proširio i na uzgoj povrća pa tako sada ima i 1,5 ha povrtnjaka koje je u prijelaznom razdoblju, gdje uzgaja različito povrće od butternut tikva pa do paprika i rajčica. Svoje proizvode Ivan Pelin prodaje na sajmovima, preko GSR mreže i preko web-trgovine gdje se trenutno može pronaći oko 15-ak različitih proizvoda.

Osim svježeg voća i povrće, Pelin prodaje i prerađevine jer tako ima dodatnu vrijednost svoga proizvoda, postiže veću cijenu i bolja je iskorištenost, ali su i najveća početna ulaganja. Čips od jabuke tržište je sjajno prihvatilo ali, primjerice, kaže Pelin, da najbolje idu sokovi i pekmezi te jabučni ocat. (glas-slavonije.hr)