U zadnjih 12 promatranih mjeseci (srpanj 2016. – lipanj 2017.) kategorija bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije, a nositelji kategorije su paste za zube koje drže gotovo tri četvrtine količinske prodaje (74%)

U kategoriju pasti za zube uključeni su svi proizvodi koji su namijenjeni čišćenju zubi te koji se primjenjuju uz četkice za zube.

Kategorija obuhvaća sve tipove pasti za zube kao što su Complete, 2u1, 3u1, paste za pušače, paste za izbjeljivanje zubi, paste za njegu desni te sve ostale izvedenice koje mogu biti kombinacija navedenih vrsta pasti.

Paste za zube se mogu naći u obliku gela, paste ili praha te u ostalim formama.

Kategorija ne uključuje paste na kojima je jasno naznačeno da se radi o pastama za njegu zubala ili proizvode koji su namijenjeni za korištenje uz paste za zube (vodica za usta, proizvodi na recept, sprejevi za usta, itd.)

U kategoriju četkica za zube uključene su četkice koje su namijenjene čišćenju zubi te koje se primjenjuju uz paste za zube.

Kategorija obuhvaća četkice za bebe, djecu i odrasle, četkice namijenjene pušačima, četkice prilagođene veličinom za putovanja, mekane i tvrde četkice te četkice s pozadinama namijenjenim čišćenju jezika.

Također su uključene i četkice koje u sebi imaju pastu za zube, četkice sa zamjenjivim glavama te pakiranja s glavama za zamjenu.

Kategorija ne uključuje električne i ionske četkice te četkice za proteze.

Vodice za usta su uglavnom tekućine s antiseptičkim i mirisnim elementima koja su također namijenjena za zaštitu od karijesa te za uklanjanje plaka.

Upotrebljavaju se na način za mućkanje u ustima kako bi se osvježio dah te dodatno očistili i zaštitili desni i zubi.

Uključeni su koncentrati te tekućine spremne za upotrebu kao i tablete i prahovi. Kategorija ne uključuje vodice namijenjene za proteze, osvježivače daha te antiseptičke tekućine.

PAD VOLUMENA
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) i drogerije.

Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, cash&carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere i tržnice.

U kumuliranom razdoblju posljednjih godinu dana (srpanj 2016. – lipanj 2017.) kategorija bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Tradicionalni formati (trgovine mješovitom robom i drogerije) nose više od pola prodaje kategorije (54%), dok je modernim formatima (hipermarketi i supermarketi) pripalo preostalih 46% udjela.

Nositelji kategorije su paste za zube koje drže gotovo tri četvrtine količinske prodaje kategorije (74%); četkice za zube imaju 21%, a vodica za usta 5% količinskog udjela.

Vodeća tri brenda zastupaju 40% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Colgate, Plidenta, Signal.