Pad prihoda Adris grupe u 2009.

Adris grupa u 2009. godini ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 3,16 milijarde kuna, što je za 2,8 posto manje od onih ostvarenih u 2008 godini.

Poslovni prihodi iznosili su 2,87 milijardi kuna i za 4,9 posto manji su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,81 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 1,8 milijardi kuna, a na inozemnim milijardu kuna. Dobit prije oporezivanja iznosi 641 milijun kuna, a neto dobit 502 milijuna kuna što je na razini 2008. godine, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Glavno obilježje poslovanja cigaretnog dijela Grupe je pad potrošnje cigareta zbog rasta maloprodajnih cijena – kao posljedice povećanja poreznog tereta na ključnim tržištima i pada kupovne moći stanovništva. Došlo je do pada potrošnje i prodaje cigareta u regiji, prosječno za pet posto, a na nekim tržištima i do 10 posto. Rast maloprodajnih cijena u uvjetima pada kupovne moći negativno je utjecao i na jačanje trenda pomaka potražnje prema nižim cjenovnim segmentima, poručuju iz Adrisa.

Ukupna prodaja TDR-a u 2009. godini iznosila je 12,53 milijarde cigareta, pri čemu je 53 posto ostvareno u izvozu. Prodaja cigareta u 2009. godini je za 7,8 posto manja u usporedbi s prošlogodišnjom. U 2009. godini TDR je ostvario ukupni prihod u iznosu od 2,17 milijardi kuna. Ostvareni poslovni prihodi iznose 2,08 milijardi kuna i manji su od prošlogodišnjih za 10 posto. Operativna dobit u 2009. godini iznosila je 632 milijuna kuna.

Turistički dio poslovanja Grupe ostvario je 2,7 milijuna noćenja, što je za dva posto manje u usporedbi s 2008. godinom. Unatoč recesijskoj godini na glavnim emitivnim tržištima, ostvaren je rast cijena po jedinici od jedan posto. Posljedica je to činjenice da su uložena znatna sredstva u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta te da Maistra nije snižavala cijene zbog kratkoročnog rasta prodaje. Na taj način stvoreni su temelji za rast i u narednim godinama, navodi se u priopćenju.

U 2009. godini Maistra je ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 492 milijuna kuna, što je na razini 2008. godine. Operativna dobit iz poslovanja iznosila je 36 milijuna kuna i na razini je ostvarenja u 2008. godini.

Iz Adrisa su izvijestili i o rezultatima poslovanja u prvom ovogodišnjem kvartalu u kojem je ostvarena dobit u iznosu od 21,10 milijuna kuna što predstavlja snažan rast u odnosu na osto lanjsko razdoblje kada je profit iznosio 11,95 milijuna kuna. Ukupni su prihodi iznosili 48,55 milijuna i manji su u odnosu na prošlogodišnje za oko 40 milijuna kuna. Ukupni su rashodi smanjeni za oko 48 milijuna kuna i iznose 23,20 milijuna kuna. (pd)

Predložena dividenda od sedam kuna po dionici

Nadzorni odbor (NO) Adris grupe predložio je Glavnoj skupštini, koja će se održati 16. lipnja, da se iz neraspoređene zadržane dobiti društva izdvoji iznos od 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi sedam kuna po dionici, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Dividenda će biti isplaćena 20. srpnja na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 2. srpnja.