Prihod Cromarisa porastao četiri posto

Cromaris - uzgajalište Košara

Cromaris je u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvario prihod od prodaje roba i usluga u iznosu od 80 milijuna eura

Adris grupa u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 815 milijuna eura, što je za 15 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 770 milijuna eura i za 15 posto je veći od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 162 milijuna eura i za tri posto je veća od prošlogodišnje. Neto dobit za prvih devet mjeseci 2023. godine iznosi 103 milijuna eura, što je rast od osam posto.

Rast neto dobiti Grupe ostvaren je unatoč snažnom negativnom utjecaju troškova šteta i, posljedično, padu rezultata Croatia osiguranja. Time se još jednom potvrđuje da Adris ima uravnotežen portfelj poslova.

Cromaris ostvario rast prihoda od prodaje
Cromaris je u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvario prihod od prodaje roba i usluga u iznosu od 80 milijuna eura, što je za četiri posto više u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Ostvarena je količinska prodaja od 10.326 tone ekvivalenta svježe ribe. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i isti udio prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Austrije i Francuske. U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u prvih devet mjeseci činili 36 posto prihoda, najveći rast uz hamu i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba. U tekućoj godini došlo je do dodatnog porasta cijena svih ključnih nabavnih kategorija, a osobito cijene riblje hrane, najvećeg operativnog troška. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 9,9 milijuna eura, što je rast od 16 posto. Cromaris je u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvario neto dobit u iznosu od 3 milijuna eura.

Cromaris je otvorio dvije vlastite prodavaonice u Zagrebu i Puli koje uz velik izbor svježe ribe i ribljih delikatesa iz Cromarisovog asortimana, nude i druge vrhunske proizvode. Uz to, ova prodajna mjesta imaju informativnu i edukativnu ulogu što dodatno utječe na izgradnju i osnaživanje Cromarisovog brenda.

Cromaris nastavlja provođenje transformacijskih inicijativa s naglaskom na profitabilnost, i to u dva ključna područja – tržišnom poslovanju i operacijama.

“Adris grupa je u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarila rast svih ključnih pokazatelja poslovanja – prihoda, operativne dobiti i neto dobiti. Unatoč štetama od ljetnog nevremena koje su značajno utjecale na dobit Croatia osiguranja u trećem kvartalu, snažan rast profitabilnosti turizma, uz standardno dobar Cromaris, doprinijeli su rastu konsolidirane neto dobiti Grupe u odnosu na isto razdoblje lani, premašivši 100 milijuna eura. Takvi rezultati koje kontinuirano ostvarujemo, usprkos sistemskim krizama koje nas također kontinuirano prate već godinama, te snažna Adrisova financijska pozicija, uz potrebu za daljnjom diverzifikacijom poslovanja, omogućili su nam značajan iskorak i u područje energetike, dodatno otvarajući perspektivu Grupe. Partnerstvo kojim smo osigurali izgradnju vlastitih elektrana obnovljivih izvora energije instalirane snage veće od 140 MW, materijalno će doprinijeti jačanju poslovanja i rezultata Adrisa od 2025., kada elektrane počnu proizvoditi. Ovaj posao pozicionira Adris na regionalnu mapu energetskih igrača s daljnjom perspektivom jačanja održivosti Grupe u cjelini, ali i rasta i razvoja i u tom poslu zasebno”, kazao je, komentirajući rezultate poslovanja, Marko Remenar, predsjednik Uprave Adris grupe.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMentos Vitamins žvakaće gume
Sljedeći članakVALICON Consumer Insight – Potrošači oprezni, ali sve optimističniji