Raspoloženje njemačkih potrošača na rekordno je niskim razinama zbog pandemije i mjera koje vlada poduzima kako bi je suzbila, pokazuje najnovije izvješće njemačke istraživačke agencije GfK.

GfK-ov indeks potrošačke klime za mjesec svibanj, dobiven anketom među 2.000 građana, spustio se u negativno područje, na minus 23,4 boda, s revidirana 2,3 boda u mjesecu ranije.

“Potrošačka klima trenutno je u slobodnom padu”, rekao je Rolf Buerkl, istraživač pri GfK-u sa sjedištem u Nuernbergu, prema priopćenju. Dodaje da je vrijednost od minus 23,4 boda najniža u povijesti praćenja tih podataka.

“Trgovci u maloprodaji, proizvođači i pružatelji usluga moraju se pripremiti za skoru, vrlo duboku recesiju”, upozorio je Buerkl. Potrošačko raspoloženje ostat će prigušeno u idućim mjesecima budući da će se mjere suzbijanja epidemije vrlo sporo ublažavati.

Izraženijem pogoršanju pridonijela je pojačana sklonost potrošača štednji u vrijeme krize, napominju u GfK.

Gašenje proizvodnje, zatvaranje trgovina i prekidi u lancima nabave primorali su mnoge kompanije na uvođenje skraćenog radnog vremena, što je pogodilo primanja građana i očekivanja u vezi izvedbe gospodarstva, pokazalo je istraživanje.

U travnju je podindeks potrošačkih očekivanja u vezi primanja zabilježio najveći pad od početka provođenja istraživanja 1980. “Među mnogim je zaposlenicima snažno ojačao strah od gubitka posla”, upozorio je Buerkl.

“To je značajna prepreka potrošnji, dodatno intenzivirana je činjenicom da zatvorene trgovine često nabavu proizvoda čine nemogućom”, zaključuje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!