PayPal i Uber otvorili OMGcommerce 2015.

uber3webUber najavio dolazak u Hrvatsku čim nađu kvalitetan lokalni tim, a PayPal želi pomoći domaćim web trgovinama da svoju prodaju prošire na inozemstvo.  

Započela je treća OMGcommerce, najveća regionalna ecommerce konferencija u organizaciji Netokracije, najutjecajnijeg poslovno-tehnološkog magazina u regiji.

OMGcommerce započeo je zanimljivim razgovorima s najvećim svjetskim servisom za naplatu Paypalom i s trenutno najuspješnijim i najvrjednijim svjetskim startupom Uber.

Na konferenciji se okupilo preko 400 sudionika iz Hrvatske, regije i svijeta koje zanima tematika tranzicije, širenja i zadržavanja vodeće pozicije u digitalnoj ekonomiji.

Prvo predavanje na konferenciji održao je Matt Komorowski, PayPalova čelna osoba za prodaju u centralnoj i istočnoj Europi, na temu kako koristiti Paypal za širenje na globalno tržište.

Matt Komorowski je istaknuo kako naša regija ima puno potencijala te kako je PayPalu u fokusu prodaja izvan lokalnih tržišta i prodaja putem mobilnih uređaja. Tome u prilog ide činjenica kako je u u zadnjih pet godina broj mobilnih transakcija u PayPalu porastao pet puta, a prošle godine procesuirano 46 milijardi transakcija preko mobitela dok se u Hrvatskoj 20% transakcija održava na taj način.

“Broj korisnika interneta u Hrvatskoj je velik, ali mjesta za rast ima. Što se tiče postotka ecommercea u cijeloj prodaji, tek je na 2-3%, dok je u zapadnijim zemljama na desetak posto. 20% internetskih kupaca u ovoj regiji koristi PayPal, ali sve su te kupovine povezane s kupovinom u inozemstvu, ne u Hrvatskoj. Imajući to na umu, PayPal želi pomoći da se prodaja proširi i prema van”, rekao je Matt Komorowski.

Nakon njega predavanje je održao Rob Khazzam iz Ubera čija je uloga traženje prilika za otvaranjem novih tržišta. Ovo je predavanje ujedno i izazvalo najviše interesa javnosti i sudionika konferencije jer se radi o trenutno najuspješnijem svjetskom startupu koji svoje poslovanje temelji na platformi za naručivanje vozila.

Uber, naglasio je Khazzam, nema svoje vozače niti im je to u fokusu. Na upit o dolasku Ubera u Hrvatsku rekao je, kako je prije samog lansiranja bitno naći dobar lokalni tim koji to može podržati. Što se tiče zakonske regulative, ona je, kaže, bila je izazov i u drugim državama:

“Širenje po Europi započeli smo 2012. godine, a i dalje postoje neki problemi – primjerice, nedostatak zakonske regulacije dijeljenja vožnje. Pa ipak, ista je situacija na početku bila i u SAD-u, a sada je sve zakonski regulirano, stoga vjerujem da će se isto to dogoditi i diljem Europske unije”, rekao je Rob Khazzam.

Nakon Ubera, predavanje je održao Dominik Pinter iz Kentica koji je predstavio njihov brzorastući sustavu za upravljanje iskustvom (Customer Experience Management, CXM). CXM je novi trend i sustav koji omogućava interakciju s kupcima, što je jedna od najvažnijih odrednica u ecommerce poslovanju. Pinter je demonstrirao procese koje podržava njihov sustav poput personalizacije, marketing automatizacije i A/B testiranja.

Uz Kentico predstavila se i domaća kompanija Endora, s njihovim predstavnikom Petrom Kozjakom, inače zlatnim partnerom Kentica koja u Hrvatskoj nudi rješenja temeljena upravo na Kenticovoj tehnologiji.

Mario Mustapić i Tomislav Grgurević iz Combisa sudionicima konferencije su pokazali kako s njihovom cloud tehologijom web shopovi koji prodaju naveliko mogu učinkovito upravljati svojim asortimanom i maksimalno generirati profit.

Analiza podataka jedna je najvažnijih odrednica u uspješnoj ecommerce strategiji, stoga je Dražen Karačić-Šoljić iz Inchooa, jedne od naših najuspješnijih kompanija za savjetovanje i implementaciju internetskih trgovina, objasnio kako koristiti podatke koji se dobivaju iz Google Tag Managera te kroz Universal Analytics kako biste donosili kvalitetnije odluke za daljnji razvoj digitalne prodaje.

Zoran Radovančević iz Escapea svoje je predavanje posvetio jedinstvenom mjestu na kojem se simultano mogu pratiti online i offline kanali prodaje.

Darko Gašpar iz Tiska ovom je prilikom ekskluzivno predstavio novu Tiskova usluga Paketomat koja će uskoro biti dostupna na 50 lokacija u Hrvatskoj. Radi se o posebnim sandučićima koji kupcima omogućavaju da svoje pošiljke koje su naručili online pokupe u bilo koje doba dana.

Ovo je treća godina održavanja OMGcommerce konferecije, koja iz godine, u godinu, zahvaljujući zanimljivim predavanjima i predavačima iz čitavog svijeta raste i širi se. Radi velikog interesa i činjenice da mnoga poslovna rješenja u današnjem dobu doživljavaju tranziciju na digitalne platforme, program ovogodišnjeg izdanja OMGcommerce prošireno je s ecommerce tema, na tematiku koja se tiče šireg spektra digitalne ekonomije.

Sva predavanja OMGcommerce 2015. konferencije možete pogledati na linku

Prethodni članakZagrepčani odabrali finaliste u borbi za Zlatni ćevap
Sljedeći članakProfil kompanije: Podravka