grupacija-za-pcelarstvo-konferencija-za-medije-largeU Hrvatskoj se prije nekoliko dana pojavio turski proizvođač koji je tvrtkama nudio lažni med, industrijski proizveden, što je alarmantno jer u Hrvatskoj nema adekvatnog laboratorija za detekciju patvorenog meda, istaknuo je predsjednik Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore Zlatko Gregačević na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je Grupacija prije godinu dana predlagala nabavku opreme kojom bi se mogao otkriti lažni med i ova situacija samo traži ubrzavanje nabavka tog aparata.

Vlasnik tvrtke PIP Ivan Bračić kazao je kako je i njegova tvrtka odbila ponudu Cem Özakgüla, predstavnika turske tvrtke “Hasal” iz Izmira koji im je nudio sirup, odnosno lažni med.

Bračić ističe kako je problem što Hrvatska nema osposobljen laboratorij za detekciju lažnog meda te poziva sve proizvođače, nadležne institucije, posebno inspekcijske službe, grupacije pčelara da aktivnosti usmjere u osposobljavanje barem jednog laboratorija.

Predlaže i da se žurno napravi uzorkovanje proizvoda na policama, odnosno u prometu te da se pošalju na analizu u laboratorij u Bremen.

Bračić je kazao i kako se najviše lažnog meda prodaje kao med pakiran u vrećicama koje se prodaju u kafićima, bolnicama, domovima, te u kadicama i malim staklenkama koje se prodaju u hotelima, u većini mednih likera i u dosta sirupa koje se prodaju u ljekarnama kao dodaci prehrani.

I Mateja Fanuko iz tvrtke Medo-flor smatra kako je nužna nabavka uređaja za otkrivanje patvorenog meda.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Martin Kranjec u telefonskoj izjavi je rekao kako u Hrvatskoj nema patvorenog meda i kako je to izmišljena priča jer je otkupljivačima pala prodaja budući da sve više ljudi kupuje na kućnom pragu.

Što se laboratorija tiče, kazao je kako HPS u suradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom (HPA) unazad nekoliko godina radi na otvaranju laboratorija za kontrolu kvalitete meda i otvorenje i službeni početak rada održat će se 16. studenog u Križevcima.

Laboratorij je dio Odjela za kontrolu kvalitete poljoprivrednih proizvoda, a cilj je stvaranje Središnjeg laboratorijskog centra za kontrolu kvalitete pčelinjih i poljoprivrednih proizvoda.

Nadamo se da će se dogodine navedeni laboratorij i akreditirati jer do sada u Hrvatskoj nije bilo akreditiranog laboratorija, kazao je Kranjec.

Prema podacima HPS-a u Hrvatskoj je registrirano 7.600 pčelara, a godišnje se proizvede između 5 i 6 tisuća tona meda. (H)