PIK svježe juneće meso od sada će imati Halal certifikat

Nakon završene provjere i certificiranja, koje je obavio Centar za certificiranje Halal kvalitete Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, mesnoj industriji PIK Vrbovec dodijeljen je Halal certifikat za PIK svježe juneće meso, izvijestili su iz tvrtke.

Pritom ističu kako su potrebne pripreme za certifikaciju Halal standarda u PIK Vrbovcu zahtijevale od kompanije osiguravanje svih tehničkih preduvjeta te edukaciju i angažman osoba koje će obavljati sve poslove prema pravilima Halal standarda.

Također, proces je zahtijevao i osposobljavanje odgovornih osoba u proizvodnji mesa koje će organizirati i pratiti proces proizvodnje Halal proizvoda.

Halal certifikat u ime PIK Vrbovca, iz ruku izaslanika muftije mr.sc. Nermina ef. Botonjića, tajnika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, primio je direktor društva PIK Vrbovec Mate Štetić, a svečanoj dodjeli certifikata nazočili su i direktorica Službe marketinga Jasna Mikačić, direktorica Službe upravljanja kvalitetom Vlasta Garašanin i rukovoditelj Centra za certificiranje Halal kvalitete Aldin Dugonjić.

Štetić je prilikom primanja Halal certifikata za svježe juneće meso istaknuo da su PIK proizvodi nositelji ISO, IFS, HACCP i OHSAS standarda naglasivši pritom kako će Halal certifikat dodatno potvrditi visoke tehnološke i higijenske uvjete u kojima se proizvode PIK proizvodi.

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti, ali su jednako tako dobrodošli i u konzumaciji svih ostalih vjerskih pripadnika.

Dobivanje Halal certifikata za PIK Vrbovec predstavlja pozitivan iskorak za kompaniju te otvara mogućnost za daljnjom suradnjom te proširenjem certificiranja i na druge proizvode od junećeg mesa. Jednako tako, osnovni preduvjet za širenje na brzo rastuće istočno tržište upravo je Halal certifikat koji potrošačima islamske vjeroispovijesti jamči Halal kvalitetu i ispravnost proizvoda, navode iz PIK Vrbovca.