Naftne kompanije žele povećati i broj benzinskih postaja, ali i maloprodajnu ponudu prodavaonica koje ih prate. Osim toga, sve veće zanimanje za ovaj sektor pokazuju i međunarodni igrači poput Rewe grupe i Tesca

Što se to događa u kanalu benzinskih postaja na globalnoj razini najzornije pokazuju primjeri dva vodeća igrača na tom tržištu: Shella i BP-a. Shell tako većini svojih tržišta pristupa kroz dvojnu strategiju suradnje s trgovcima na malo i lancima brze hrane.

U Velikoj Britaniji, Shell i Costa Coffee tako su dogovorili dugotrajno partnerstvo pa su se na oko 600 Shellovih benzinskih crpki pojavili samoposlužni kafići Costa Expressa.

Dugotrajna priroda ovog partnerstva pogodovat će većim ulaganjima u tehnologiju, promociju i odnos s kupcima, što će povećavati posjećenost i prodaju toplih napitaka.

Osim toga, u rujnu 2012. Shell je s austrijskim Sparom potpisao ugovor o otvaranju oko 50 Express trgovina na benzinskim crpkama na njihovom domaćem tržištu tijekom 2013. godine. To je druga suradnja ovih dviju strana koja pokazuje kako je interes za ovom vrstom udruživanja u porastu.

BP, konkurentska tvrtka iz Velike Britanije, možda još nema takav fokus na maloprodaju kao Shell, ali prošle je godine s austrijskom podružnicom njemačke Rewe grupe započeo pregovore o nabavi hrane za trgovine na svojim benzinskim crpkama.

Proteklih pet godina, Rewe grupa dobavljala je hranu za preko stotinu benzinskih postaja američkog operatera ConoccoPhillipsa. Svaka potencijalna suradnja s njom mogla bi značajno koristiti BP-u budući da Rewe ima veliko iskustvo u poslovanju samoposluga na benzinskim crpkama.

Na svom domaćem tržištu, pak, BP planira proširiti postojeću suradnju s Marks&Spencerom. Dosad imaju već 160 trgovina koje nude gotova jela, sendviče i osnovne namirnice, a u sljedećih nekoliko godina ovo dvoje partnera planira pokriti oko 200 lokacija.

BP također prati prilike na području Nizozemske. Prva trgovina M&S Simply Food na benzinskoj postaji BP-a u Nizozemskoj planirana je za rujan 2013., a do kraja godine i na pet drugih lokacija.

To pokazuje da i u zapadnoj Europi ima prostora za razvoj ako se ovaj sektor prilagodi formatu male samoposluge, iako ondje otvaranje novih benzinskih crpki nema jednak potencijal kao u središnjoj i istočnoj Europi.

PONUDA SVJEŽIH PROIZVODA
Krajem 2012. Shell je otkrio da svježu hranu planira staviti u prvi plan svog novog maloprodajnog formata. Započet će s tržištem Velike Britanije kojem će predstaviti koncept s vidno istaknutom ponudom svježeg voća i povrća, mesa i gotovih i ohlađenih jela.

Prošle godine u studenom BP je tako najavio velika ulaganja u Južnu Afriku gdje će kroz iduće tri godine poboljšati svoj banner BP Express. Ondje planira uvesti novi format pod imenom Fresh, koji će nuditi moderniziranu ponudu svježih prehrambenih proizvoda.

U travnju 2013. u BP-u su izjavili kako će proširiti maloprodajnu ponudu uz svoje benzinske crpke u Južnoj Africi, putem suradnje s lokalnim operaterom supermarketa Pick n Pay.

Usporedimo li dva gore opisana formata, onaj BP-a čini se boljim jer je u pitanju rezultat suradnje s točno određenim trgovcem na malo koji dobro poznaje sektor mješovite robe na tom tržištu.

POTENCIJAL ZA ŠIRENJE
Vodeće naftne kompanije poput Shella, BP-a i Chevrona i dalje će razvijati svoje strategije za plasman svježih prehrambenih proizvoda jer se čini kako to postaje trend u sektoru samoposluga na benzinskim crpkama.

Međutim, u svibnju ove godine ruski je Lukoil ušao na nizozemsko tržište otvorivši svoju prvu samonaplatnu benzinsku crpku koju ne prati prodavaonica mješovite robe. To je možda posljedica sve veće konkurencije u sektoru samoposluga uz benzinske crpke (za kojom Lukoil zaostaje), a ne pokazatelj bilo kakve veće promjene u sektoru.

Promatramo li različita zemljopisna područja, uočit ćemo da je potencijal za fizičko širenje samoposluga uz benzinske postaje veći u istočnoj Europi i Africi nego u zapadnoj Europi.

S druge strane, zapadna Europa (osobito Velika Britanija ili Francuska – zemlje vrlo orijentirane na malene samoposluge), pruža veći potencijal za razvoj poslovanja samoposluga u okviru benzinskih crpki, što je uzrokovano različitim ponašanjem kupaca na ovim područjima.

To ne znači da treba zanemariti mogućnosti na tržištima srednje i istočne Europe, posebno u zemljama poput Poljske, Češke i Mađarske. U svakom slučaju možemo zaključiti da su kupci sve osjetljiviji kako na cijene, tako i na kvalitetu i ponudu, te da je sve više u trendu potreba da se uz gorivo kupuju ne samo piće, grickalice ili cigarete, već i gotova jela ili svježe voće i povrće.

Laimonas Gineika