Martin Gaber (Foto: lebensmittelzeitung.net)

Trgovci na malo i proizvođači robe široke potrošnje (FMCG) od veljače su suočeni s dosad neviđenim izazovom. Zbog prijetnje koronavirusa primorani su na radikalne organizacijske i logističke promjene. Svatko može osmisliti apokaliptični scenarij, no jedino što je važno jest izlaz iz krize. Mike Dawson, urednik Lebensmittel Zeitunga, zamolio je stručnjake za međunarodnu trgovinu da ih pronađu…

Martin Gaber, partner odgovoran za zemlje njemačkog govornog područja i međunarodni razvoj, JosDeVries, München:
“U svakoj krizi postoje pobjednici i gubitnici – a s covidom je isto.
Maloprodajni trgovci su se sjajno prilagodili suživotu s koronom prilagodivši svoje poslovanje traženim propisima o sigurnosti i zdravlju. Sada se više radi o tome kako će se branša postaviti prema ‘nepredvidljivoj budućnosti’. Znamo što se dogodilo, ali vrlo je neizvjesno što nas čeka. Kako onda industrija može najbolje reagirati na ‘novo normalno’?

Kako bismo trgovcima pomogli u donošenju odluka, razvili smo radionicu pod nazivom ”Dokazi budućnosti’. Temelji se na budućem planiranju scenarija i pomoći će identificirati potencijalne ishode i njihov utjecaj na gospodarstvo, društvo i samo poslovanje.
Čvrsto vjerujemo da će covid promijeniti i dugoročno planiranje. Ako trgovci i proizvođači to prepoznaju dovoljno rano, mala je vjerojatnost da će se ponoviti šok kakav su doživjeli ovog proljeća.

Trgovci hranom, kućnim potrepštinama i namještajem kratkoročno će profitirati od prebacivanja potrošnje u vezi s godišnjim odmorima na uređenje doma. Istodobno, trgovci modnim i neprehrambenim proizvodima i dalje će imati velike probleme.

Tijekom izolacije, potrošači su mnogo više naručivali putem interneta. Klasične maloprodajne trgovine sada moraju uvjeriti svoje kupce da se vrate u njihove trgovine. To mogu postići samo pružajući uzbudljivo i ugodno iskustvo kupovine koje nadmašuje internetsko.

Ako to ne uspiju, teško će opstati.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!