20.5 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:28
Tržišne komunikacijePočela berba maslina u maslinicima Ol Istria

Počela berba maslina u maslinicima Ol Istria

OI IstriaU maslinicima Ol Istria u Poreču počela je berba maslina koja će trajati sve do sredine studenoga, ovisno o sorti i zrelosti masline.

Agrolaguna je najveći proizvođač maslinovog ulja u Hrvatskoj. Na 220 ha maslinika na lokalitetima Červar, Lanterna, Larun, Veli Maj i Zelena laguna zasađeno je 65.000 stabala maslina, a u uljari se godišnje preradi oko 1300 tona ploda maslina.

U uljari Ol Istria, ovisno o tome kakva je bila godina, godišnje se proizvede 120 do 150 tona maslinovog ulja.

“Prošlih godina zasadili smo i autohtone istarske sorte, buža i istarska bjelica, a oko 5000 stabala bjelice počelo je davati plodove od kojih nastaju vrhunska ulja u našoj uljari koja je zasigurno najmodernija na području Istre. Uljara je modernizirana 2010. godine kada smo u novi pogon i najsuvremeniju tehnologiju investirali 5 milijuna kuna. Uljara Ol Istria ima najsuvremeniju opremu, a čitav je proces proizvodnje kompjutoriziran pa se bez prekida u cijelosti iskorištava kapacitet uljare od 70 tona na dan”, izjavila je Katja Gašparini voditeljica maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni.

U maslinicima Ol Istria, uz domaće sorte, istarska buža i bjelica, zasađene su i sjeverno-talijanske sorte (leccino, pendolino, ascolana i picholine). Maslinici, smješteni tik uz more i njegovani pod istarskim suncem, upijaju blagodat tla i sjevernojadranskog podneblja te daju maslinovo ulje najviše kakvoće.

Sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela. U svakom od Ol Istria ulja spajaju se stoljetna tradicija i najsuvremenija agrotehnika i tehnologija proizvodnje. Istra je u 2016. godini proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, što dodatno potvrđuje kvalitetu i posebnost istarskih maslinovih ulja.

Branje maslina koje je započelo ovih dana u maslinicima Ol Istria, odvija se ručno, grabljicama i strojno. Nakon branja, masline je potrebno u što kraćem vremenu prevesti u uljaru, jer je optimalno da se one prerade u roku od 24 sata, kako ne bi došlo do razvoja mikroorganizama.

Prostor uljare podijeljen je u tri segmenta; “pripremni dio” koji obuhvaća sam prijem maslina i njihovo čišćenje, “čisti dio” koji se sastoji od mljevenja, miješanja, centrifugiranja i separacije i treći dio, koji obuhvaća skladišni prostor i liniju za punjenje.

Od 2004. godine do danas, u uljaru Ol Istria uloženo je 5 milijuna kuna, dok je u maslinike uloženo 4 milijuna kuna za mehanizaciju i navodnjavanje. Također, ove godine odobren je projekt iz programa ruralnog razvoja RH vrijedan 6,5 milijuna kuna te je izgrađen pročistač otpadnih voda, nabavljen generator dušika i nova punilica za maslinovo ulje.

“Nagrade za Ol Istria ulja na velikim međunarodnim natjecanjima potvrda su kontinuiteta kvalitete u proizvodnji ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Agrolaguni te podrška izvoznoj strategiji budući da zahtjevna svjetska tržišta traže samo proizvode provjerene i potvrđene kvalitete”, zaključila je Katja Gašparini, voditeljica maslinarstva i uljarstva u Agrolaguni.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Agrolagune godinama je sinonim i standard kvalitete za istarska maslinova ulja. Sva ulja dobivena su preradom maslina iz vlastitih maslinika.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...