Više od 400 sudionika iz više od 15 zemalja na jednom mjestu, u hotelu Kempinski u Savudriji, prisustvovalo je otvaranju Adria Summita pod sloganom ’’Future of Digital Commerce’’. Na otvaranju prve konferencije o budućnosti digitalnog tržišta u regiji okupljenima su se, pored organizatora Zorana Torbice, Dejana Tešića i Borisa Vujičića, obratili Cosmin Vladimirescu iz Mastercarda, generalnog sponzora Adria Summita, Vili Basanese, gradonačelnik Umaga i Željko Stašević, direktor Kempinski Hotela Adriatic Istria.

Regionalni razvoj – ključ napretka
Organizatori su na samom početku poželjeli dobrodošlicu i dotaknuli se jednog od ciljeva samog Summita, a to je poticanje razvoja digitalne trgovine, a da bi se krenulo tim putem neophodno je stvaranje regionalnog ekosistema, kaže Boris Vujičić, jedan od organizatora i dodaje:

’’Taj ekosistem uključuje, kako velike prodajne sisteme, tako i manje lokalne proizvođače, visoko tehnološke firme, logističare, marketinške eksperte, platne sisteme ali i investicijske fondove koji pomažu inovacijski razvoj. Uzajamna povezanost i ovisnost ovih faktora je nešto na što želimo ukazati tijekom naše dvodnevne konferencije’’.

Ništa manje važna je i skalabilnost, naglašava Dejan Tešić, organizator, kao i da često nailazimo na mnogo barijera i fragmentacija.

’’Svatko od nas tko vjeruje u otvorena tržišta, misli da zajedničkim djelovanjem možemo rasti i značajno povećati vjerojatnost izgrađivanja globalno vrijednih tehnoloških jednoroga i šampiona. Nema sumnje da kao sudionici otvorenog tržišta možemo povećati skalabilnost tako što ćemo surađivati što je više moguće. Na ovaj način ćemo cijeli naš sektor pretvoriti u ekosustav gdje će čak i mali igrači primjetno doprinositi razvoju cijelog tržišta’’, istakao je Tešić.

’’Trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’
O godinama koje su iza nas govorio je Cosmin Vladimirescu, director Mastercarda za Hrvatsku i Rumunjsku. ’’Razdoblje iza nas bilo je teško i donijelo je brojne izazove koji su na svoj način bili i poučni”. Zatim se osvrnuo na rast digitalne trgovine u tom razdoblju: ’’Očigledno je da je eCom jedan od najjednostavnijih načina na koje smo mogli računati kada se radi o primjeni i korištenju stvari koje su nam potrebne’’, stoga je neophodno promatrati budućnost i kreirati platformu za daljnji razvoj.

Adria Summit otvara brojna pitanja kroz osam panel diskusija: od makro perspektive razvoja Ecom ekonomija iz ugla top menadžera, preko utjecaja brenda, tehnologije, prihvaćanja inovacija, do financijskih servisa, značaja organizacije dostave i brojnih specijalnih gostovanja vodećih stručnjaka na odabrane teme.

Adria Summit se održava u istarskoj Savudriji i traje do 8. svibnja. O budućnosti interneta i e-trgovine diskutiraju istaknuti eksperti u regiji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!