Dubrovačko-neretvanska županija, Razvojna agencija te županije DUNEA i zastupnica u Europskom parlamentu organizirali su u utorak ispred Europskog parlamenta podjelu mandarina iz doline Neretve kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju proizvođači zbog ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije.

Želimo osvijestiti problem koji je nedavno nastao zbog ruskog embarga. Želimo da građani Bruxellesa i europski građani koji su se ovdje zatekle vide kolika je vrijednost našeg proizvoda, od kojeg naše proizvođači u dolini Neretve gotovo isključivo žive”, rekla je Dubravka Šuica.

Brojni europski proizvođači, među njima i hrvatski, našli su se u problemima nakon što je Rusija uvela embargo na uvoz voća i povrća iz Europske unije kao odgovor na sankcije koje je Unija uvela Moskvi.

Čak polovica hrvatskih mandarina odlazi na rusko tržište, stoga je embargo veliki udarac za domaće proizvođače.

Prije nekoliko dana je Europska komisija prihvatila novu uredbu o interventnim mjerama za voće i povrće. Ukupno je za interventne mjere na raspolaganju 165 milijuna eura, a za svaku državu članicu izračunate su količine na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju te napravljena raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama.

Hrvatskoj je dodijeljena maksimalna količina od 1.050 tona za jabuke i 7.900 tona za mandarine. No, uz te količine, svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 tona za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih interventnim mjerama (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine, mandarine i dr.). (HRT)