Europska komisija tvrdi da je Amazon deset godina nezakonito koristio državne potpore. Ako se ta tvrdnja pokaže točnom, Amazon će morati vratiti novac

Europska komisija planira započeti službenu istragu protiv internetske trgovine Amazon.com zbog sumnji da je Luksemburg dopustio toj tehnološkoj kompaniji nezakonito korištenje državnih subvencija za njezino poslovanje u Europi gotovo 10 godina, objavio je Financial Times (FT).

Istraga se odnosi na povoljnije uvjete koje je dobio Amazon.com prema poreznom zakonu iz 2003. godine, a kojim su porezni troškovi kompanije smanjeni na manje od jedan posto njezinih prihoda u Europi, objavio je FT, pozivajući se na izvore upoznate sa slučajem.

Komisija tvrdi da je Luksemburg dopustio Amazonu da neprimjereno alocira dobitke unutar svoje korporativne strukture, na način koji nije u skladu sa standardima koji se očekuju pri transakcijama između korporacijskih podružnica, piše FT. To je omogućilo kompaniji da smanji svoj porezni trošak na selektivnoj osnovi.

Ako optužbe budu dokazane, Komisija može zatražiti od Luksemburga da traži od Amazon.coma vraćanje državnih subvencija.

Prošloga je tjedna EU optužila i Irsku da je američkom informatičkom divu Appleu omogućila nepropisnu državnu pomoć poreznim aranžmanima koji nisu bili znanstveno utemeljeni, a omogućili su mu da uštedi desetke milijardi dolara poreznih obveza.

Europska komisija objavila je u lipnju da istražuje predstavljaju li povoljni porezni aranžmani u Irskoj, Nizozemskoj i Luksemburgu nepropisnu državnu pomoć kojom se nastoje privući multinacionalne kompanije radi ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta. Nizozemska je privukla pozornost slučajem Starbucks, a Luksemburg rješenjem za Fiat Finance and Trade.

Prema europskim propisima o tržišnom natjecanju, ako se utvrdi da je vlada odobrila kompaniji nepropisnu državnu pomoć, mora zatražiti njezin povrat. (Banka.hr / Hina)