podravka-konferencija-za-medije-srpanj-2012-ftdNa hrvatskom tržištu Grupa Podravka ostvarila je pad prodaje od 3%, dok je na inozemnim tržištima zabilježen rast od 2%

Ukupna prodaja Grupe Podravka u prvih šest mjeseci 2012. godine iznosila je 1,72 milijarde kuna te je gotovo na jednakoj razini kao i u istom razdoblju prošle godine.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

U ukupnoj strukturi prodaje Grupe Podravka u prvih šest mjeseci ove godine na hrvatskom je tržištu ostvaren pad od 3 posto, dok su inozemna tržišta porasla za 2 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

Operativna dobit Grupe Podravka u prvom polugodištu 2012. iznosila je 84,2 milijuna kuna te je manja za 18 posto, dok je neto dobit iznosila 39,1 milijun kuna, što je za 30% niže nego u istom razdoblju lani, istaknuo je Mršić.

Dodao je pritom kako je profitabilnost Grupe Podravka bez utjecaja jednokratnih stavki u porastu, dok je neto dobit gotovo na jednakoj razini kao i u istom razdoblju 2011. godine.

“Naime, SPP Farmaceutika je u prvom polugodištu prošle godine ostvarilo jednokratni prihod s naslova povrata sredstava od osiguranja u iznosu od 23,7 milijuna kuna, što je u tom razdoblju pozitivno utjecalo na rezultat, dok ove godine imamo negativne jednokratne stavke u iznosu od 7,4 milijuna kuna, koje se odnose na otpremnine”, pojasnio je Mršić.

Poslovni sektor prehrane i pića na inozemnim je tržištima ostvario porast prodaje pa je tako na regionalnim tržištima Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova rast iznosio 4 posto, koliko je rasla i prodaja na tržištu zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Dalekog istoka te Australije i SAD-a.

U regiji istočne Europe ovaj poslovni sektor Grupe Podravka ostvario je također bolji rezultat za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je Rusija tržište na kojem se bilježe najznačajniji prodajni rezultati.

U poslovnom sektoru Farmaceutika inozemna tržišta ostvarila su rast od 19 posto, uz najveći doprinos tržišta Rusije i Bosne i Hercegovine, a značajan rast ostvaren je i u Srbiji te Sloveniji. Istodobno, prodaja na domaćem tržištu rasla je po nešto sporijoj stopi od 2 posto.

Cjelokupno izvješće Grupe Podravka za prvih šest mjeseci 2012. godine možete pogledati ovdje.