Podravka spremna za akviziciju u regiji

podravka-koprivnica-zgrada-midiOsim Bambija i Aleve, u Koprivnici su zainteresirani i za Centroproizvod

“Uopće nismo željeli da se pročuje kako smo zainteresirani za Alevu i Bambi, ali kad smo stigli u Srbiju, već su svi znali i da smo tamo i po što smo došli. Vijest je doprla i do naših kompanija koje rade na tamošnjem tržištu“, kazao je za Večernji list Podravkin menadžer iz tima koprivničke prehrambene kompanije koji je obavio razgovore s čelnicima spomenutih dviju srbijanskih tvrtki.

Rekao je kako se u Podravki ne žele javno razbacivati najavama akvizicija. Iz Aleve, vojvođanske kompanije najpoznatije po začinskoj paprici, demantirali su da je bilo riječi o vlasničkim pitanjima, nego samo o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Tek se iz neslužbenih razgovora s ljudima bliskima Podravkinu vrhu može doznati da je koprivnička prehrambena kompanija doista zainteresirana za vlasnički ulazak u Alevu, iznimno kvalitetnu tvrtku, no to je još daleko na horizontu.

S druge strane, razgovori s vlasnicima Bambija, konditorske tvrtke iz Požarevca, bili su, navodno, mnogo ozbiljniji. Riječ je o švicarskome fondu Salfordu, iza kojeg je ruski kapital, a Bambi je oglašen na prodaju, kao sva druga Salfordova imovina u Srbiji.

Nagađa se kako bi cijena mogla biti oko 80 milijuna eura, pa se postavlja pitanje je li tvrtka koja je uzdrmana velikom aferom uopće sposobna namaknuti toliki novac.

“Afera Spice u financijskome je smislu iza nas. Na bankarskome tržištu dobro stojimo i bez problema dobili smo sindicirani kredit od 100 milijuna eura za refinanciranje starih obveza, a njime uopće nismo povećali zaduženost.

Dapače, prošle godine zaduženost smo smanjili 200 milijuna kuna i bez problema mogli bismo dobiti kredit za akvizicije. No nije isključena mogućnost dokapitalizacije, ali već sam prije rekao da vlasnicima moramo jasno dati na znanje, na što bismo potrošili tako dobiven novac“,  kazao je Miroslav Vitković, šef Podravkine uprave.

To da uprava razmatra različite modele dokapitalizacije, i to isključivo radi razvoja i širenja, nije novost, a barata se iznosom između pola milijarde i milijardu kuna.

Dokapitalizacija Podravke u predizborno vrijeme ima i “dodanu vrijednost” u političkome smislu. Taj model pribavljanja novca za Podravku prvi je spomenuo koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zvonimir Mršić, što će reći da bi dokapitalizacija vjerojatno dobila potporu te stranke ako na izborima osvoji vlast.

Bude li dokapitalizacija išla na iznos od milijardu kuna, to će značiti da će biti novca ne samo za Bambi i Alevu.

Neslužbeno doznaje Večernji kako je Podravka zainteresirana za još jednu srbijansku kompaniju. Centroproizvod iz Surčina, koji je vlasnik poznate marke “C” – začini, juhe, konzervirano povrće – Podravka je pokušala kupiti još 2004. godine, ali njezina javna ponuda za vlasnički ulazak bila izigrana čudnom odlukom tadašnjih srbijanskih vlasti. (Bankamagazin)

Prethodni članakAkcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” u Sisku
Sljedeći članakKozmo najuspješnija drogerija na Facebooku