U Osnovnoj školi Ravne njive po prvi je put u Hrvatskoj javno predstavljen Podravkin Projekt školskih jelovnika kojem je cilj unaprijediti prehrambene navike djece osnovnih škola u Hrvatskoj kroz primjenu “zdravih jelovnika školskih kuhinja”, priopćeno je iz Podravke.

Plino-visebojac-largerojekt su podržali i vodeći hrvatski sportaši Blanka Vlašić, Tina Erceg, Ivan Kljaković Gašpić i nogometaši NK Hajduk koji su bili gosti svečanog otvaranja sedme sezone sportske manifestacije Lino višebojac.

Javnu podršku Projektu iskazao je i Neven Ćurković, voditelj Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Osnovni ciljevi Projekta su da Podravka kroz besplatnu nutricionističku edukaciju djece, roditelja, učitelja osnovnih škola i edukaciju kuhara u vezi s novim, nutritivno visoko vrijednim jelima (manje šećera, masti, soli, više vitamina i mineralnih tvari) u školskim kuhinjama, promovira pravilnu i uravnoteženu prehranu kod osnovnoškolaca, na dobrobit njihovog zdravlja u budućnosti, ističu iz Podravke te dodaju kako su projekt podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

“Podravka kao društveno odgovorna kompanija uočava sve negativne trendove u našem društvu vezane uz prehranu te svojim proizvodima i uslugama želi biti predvodnik i inicijator promjena u prehrambenom ponašanju, na dobrobit zdravlja potrošača. Naša posebna pažnja usmjerena je na djecu, kao najosjetljivije članove društva, jer usvajanjem pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi, bitno se može unaprijediti zdravlje u odrasloj dobi. Unaprjeđenje školskih jelovnika u ‘zdrave’ školske jelovnike odličan je način da se zaista dugoročno utječe na poboljšanje prehrambenih navika učenika”, izjavila je voditeljica projekta i direktorica Podravkine službe Senzorike i nutricionizma mr.sc. Davorka Gajari.

Okupljenim učenicima obratile su se i poznate sportašice Blanka Vlašić i Tina Erceg, pri čemu je Blanka poručila “kako bi bilo dobro da se u svrhu kvalitetnije prehrane djeci omogući dulja pauza za ručak”.

O važnosti primjene suvremenih nutricionističkih standarda u prehrani djece govorila je i jedna od najpriznatijih nutricionistica s dugogodišnjim iskustvom u prehrani sportaša, Olja Martinić, koja je također podržala ovaj projekt.

Prisutni sportaši ujedno su bili gosti sedme sezone Lino višebojca u OŠ Ravne njive te su učenicima dodijelili zaslužene pehare. Riječ je o prepoznatljivoj manifestaciji u kojoj kroz sportska natjecanja djeca stječu pobjednički mentalitet, uče kako podnijeti poraz te kroz druženje usvajaju istinske sportske i ljudske vrijednosti. Oba Podravkina projekta, Projekt školskih jelovnika i Lino višebojac, podržavaju EU i WHO smjernice o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti, ističe se u priopćenju.