Poljoprivredna bruto proizvodnja u 2022. smanjena za 6,7 posto

Na pad poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je pad biljne proizvodnje za 8,6 posto i stočne proizvodnje za 3,2 posto

Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je 2022. u odnosu na 2021. godinu smanjen za 6,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na pad poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je pad biljne proizvodnje za 8,6 posto i stočne proizvodnje za 3,2 posto.

Pala je proizvodnja većine usjeva s većim udjelom u biljnoj proizvodnji – kukuruza za 26,8 posto, soje za 14,5 posto i pšenice za 1,6 posto.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, u 2022. u odnosu na 2021. pala je proizvodnja svih proizvoda osim proizvodnje goveda, koja je porasla, za 10,7 posto i proizvodnje peradi, koja je porasla za 0,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2022. biljna proizvodnja sudjeluje sa 63, a stočna s 37 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje smanjen za 7,3 posto.

Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunati su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda upotrijebljenih za ishranu stoke. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakRosé pogled na život
Sljedeći članakBIPA ponovo povećala plaće zaposlenicima