Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima Hrvatske, a više od polovice ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, pokazalo je istraživanje agencije Hendal.

Istraživanje provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja, kaže da je čak 87 posto građana navelo da ih je potres uznemirio ili jako uznemirio.

Oko 40 posto građana pomoglo je unesrećenima novčanim uplatama, 47 posto doniranjem robe i potrepština, a osam posto građana navodi kako je volontiralo na terenu.

Od 40 posto građana koji su donirali novac, 16,2 posto njih je to učinilo izravno stradalim osobama, 8,9 posto Crvenom križu, 4,6 postao Caritasu, 3,3 posto na službenim račun Vlade RH, a 12,6 posto ostalim udrugama i fizičkim osobama.

Više od polovice ispitanika, točnije 52 posto, navodi kako nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, 28 posto ih je neutralno u tom pogledu, a zadovoljnih je tek 20 posto.

Iako je Hrvatsku pored potresa zadesila i druga velike ugroza, COVID-19, 52 posto građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost u vezi s epidemijom, dok ih je 28 posto nakon potresa još s tim u vezi zabrinutije.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!